2016-06-28 10:42:59

Isovanhempien kotipaikalla Koivistolla

KUVA:  Hotelli Sammon edustalla Viipurissa. Matkalaiset vasemmalta Antti Toiviainen, Eino Piela, Pirkko Metso-Vainio, Markku Vainio, Eija Vainio, Juha Loikkanen, Inger Falkenheim, Risto Piela ja Anton Piela. Kuva Pirkko Metso-Vainio.

MARKKU VAINIO

Olimme sisareni Eija Vainion, sukulaisten ja Juha Loikkasen kanssa monesti keskustelleet matkasta isovanhempiemme, August ja Gunilla Pielan ja Reinhold Soinin kotikonnuille Koiviston saareen. Koiviston saari on luonnonsuojelualuetta ja kuuluu rajavyöhykkeeseen, joten erikoislupia piti olla.

Matkamme alkoi 4.6. Porvoosta. Mukana oli yhdeksän henkilöä, joista August Pielan lapsenlapsia ovat: Markku Vainio (äiti Elsa Vainio s. Piela), Eija Vainio (äiti Elsa Vainio, s. Piela), Risto Piela (isä Toivo Piela) sekä Antti Toiviainen (äiti Leena Toiviainen s. Piela).

Lisäksi matkassa olivat Juha Loikkanen (äiti Anja Loikkanen s. Soini, isoisä Reinhold Soini), Eino Piela (isä Anton Piela, August Pielan veli), Pirkko Metso-Vainio (sukujuuret Sortavalassa), Inger Falkenheim ja Riston poika Anton Piela.

Viipurissa Torkkeli Knuutinpojan patsaan luona tapasimme matkanjärjestäjä Svetlana Gråhnin. Hän lähti Koivistolle omalla autollaan. Kauppalan rannassa meitä odotti kaksi pelastusvenettä, jotka veivät meidät salmen yli Koiviston saareen.

Tietön ryteikkö

hidasti kulkua

Rantauduimme Kuninkaanniemen hienolle hiekkarannalle.  Eväiden jälkeen lähdimme patikoimaan kohti Patalan kylää.

Vaikka matka oli vain 2-3 km, oli kulku aluskasvillisuuden sekä ryteikköjen takia hidasta ja vaivalloista. Maasto oli epätasainen ja teitä tai polkuja ei ollut. Saavuimme Kapakkamäelle ja jatkoimme Osuuskaupan raunioille. Sen läheltä löysimme kivijalkaa ja talon pihapaikkaa – siinä oli ollut Reihold Soinin kotitalo.

Matka jatkui yli peltojen, jotka olivat villiintyneet ja heinä oli kasvanut metrin korkuiseksi, kohti August Pielan kotipaikan raunioita. Pidimme pidemmän tauon navetan betoniseinän luona. Poksautimme kuohuviinipullon sen kunniaksi, että olimme Patalassa. Lepäsimme hetken ja kuvasimme maisemaa.

Luonto oli kaunis. Ikuistimme syreenit, omena- kirsikkapuut sekä juhannusruusut. Sykähdyttävää oli kuulla Koiviston käen kukuntaa. Eino Piela kävi vielä Antti Toiviaisen kanssa tarkistamassa läheisen kotipaikkansa sekä Terho Lehtolan kotitalon ja maakellarin paikan Metsäkylässä.

Heinä valtasi

pallokentän

Eino Piela näki vanhan palloilupaikan, missä pelattiin muun muassa pesäpalloa. Eino totesi, ettei pelaaminen siellä enää onnistuisi, koska heinä oli kasvanut niin korkeaksi. Patikointi jatkui takaisin rantaan. Koska aurinko suosi meitä koko lauantain, jäimme rannalle odottamaan paluukuljetusta.

Ihailimme luonnon kauneutta, rantaa, merta ja vanhoja mäntyjä. Kun meren aallot kimaltelivat auringossa, tulivat mieleeni äitini Elsa Vainion, s. Piela, kertomukset Koiviston hienoista hiekkarannoista ja merestä.

Eino Piela kertoi uineensa monta kertaa rannassa. Veneet veivät meidät Koiviston kauppalan rantaan. Kävimme katsomassa kirkkoa ja kirkkomaata – harmi vain, ettei sisälle kirkkosaliin päästy. Koivistolta jatkoimme Viipuriin. Päivä oli kaikille ikimuistoinen ja tunteikas, vaikka mitään rakennuksia ei sukujemme kotipaikoilla enää ole. Eino Piela oli joukostamme ainoa matkalainen, joka on asunut Patalassa.


« Takaisin