2016-06-30 09:10:19

Matkalla sukujuurilla Heinjoella

OSMO KAHILA

Viime kesänä me Kahilan sisarukset teimme päätöksen, että teemme ainakin vielä yhden kotiseutumatkan isovanhempien ja vanhempien entiselle kotiseudulle Heinjoelle ja tarkemmin siellä Kämärän kylään.

Valmistelu alkoi elokuussa viime vuonna ja tietoa löytyi facebookista ja Terhi Koivistolta. Lisäksi olimme mukana Heinjoki -tilaisuudessa lokakuussa Karkkilassa, jossa saimme lisävinkkejä matkaan.  Talven aikana kerättiin porukkaa kotiseutumatkalle.  Saatiin  yli kymmenen henkeä ensivaiheessa, mutta muutama valitettava peruutus tuli. Matkan järjestäjänä toimi Heinjokisäätiö, joka hoiti järjestelyt erinomaisesti.

Toukokuun lopulla hyppäsimme Vainion liikenteen tilausajobussiin pitkin Uuttamaata ja Helsinkiä jo aamuvarhaisella ja sieltä kohti Pyhtäätä, josta kyytiimme nousi matkanjohtaja Terhi Koivisto.

Rajamuodollisuudet sujuivat nopeasti. Matkamme jatkui kohti Viipuria ja poikkesimme mm. Tali-Ihantala alueella olevalla neuvostosotilaiden hautamuistomerkillä, jonka kunniatauluissa oli n. neljätuhatta nimeä. Kävimme myöskin uusitulla Karisalmen rautatieasemalla.

Majoitus hotelli Druzhbassa. Illallisen jälkeen kukin lähti tutustumaan Viipuriin.

Kävellessämme Viipurin kaduilla totesin, että ei ole paljon rakennusten korjaus edistynyt edellisen kerran jälkeen, josta on yli kymmenen vuotta. Salakkalahden ympäristön kävelytien kunto on todella heikko ja sille tulisi pikaisesti tehdä jotakin.

Lauantain aamiaisen jälkeen lähdimme kohti Heinjokea. Ensimmäinen pysähdys oli Kämärän-kylässä, jossa oli asuneet mm. isovanhempani ja vanhempani ennen sotia. Löysimme pienen etsiskelyn jälkeen isovanhempiemme asuintalon kivijalan pusikoiden keskeltä ja lisäksi sodan aikaista romua.

Sateessa suuntasimme kohti Kämäräjärveä. Veljeni oli päättänyt, että hän ui Kämäräjärvessä ja hän myöskin toteutti sen.

Meidän seurassa oli miellyttävä äiti ja tytär Salosta, jotka iloisuudellaan vesisateessakin sai meidät muutkin hyvälle mielelle. Kiitos heille siitä.

Kävimme myöskin Heinjoen kirkon ja hautausmaan raunioilla, jonne Heinjokisäätiö oli aiemmin laittanut opastetaulun niin kotiseutumatkalaisille ja paikallisille tiedoksi mitä ko. paikalla oli aiemmin ollut. Marja Paakki piti valaisevan esitelmän Heinjoen kirkon vaiheista. Kiertelimme tosi huonoilla teillä ammattitaitoisen  linja-auton kuljettajan kyydissä Terhi Koiviston kertoessa meille Heinjoen paikoista ja missä oli asunut ennen suomalaisia. Monta tuttua nimeä kuulin.

Sunnuntaina kiertelimme Viipurissa ja ostoksilla kauppahallissa. Paluumatka sujui rajamuodollisuuksineen kiitettävän nopeasti. Meitä oli matkalla lähes neljäkymmentä osallistujaa ja niin heille kuin matkan järjestäjille kiitos mukavasta matkasta.


« Takaisin