2017-08-02 09:15:05

Vahviala-seuran kotiseuturetki

 Vahviala-seuran kotiseuturetki 29.7.2017 suuntautui Hounin ja Louon kyliin ja matkanjohtajana toimi Hannu Sollo.  Matkalle osallistui 39 henkilöä ja sää suosi matkailijoita.

Rajamuodollisuudet hoituivat joustavasti ja aluksi kertoi Terttu Ravi Säkkijärven historiasta ja nykytilanteesta. 91 % Säkkijärvestä jäi Venäjän puolelle ja Säkkijärven järveä ei enää ole, se on kuivunut. Rajaluvat ja kaasuputkityömaa ovat vaikuttaneet  liikkumiseen nykyisin Säkkijärven alueella. Terttu Ravi kuvasi laajalti entistä Säkkijärveä ja sen historiaa sekä kulttuuria. Mm. Hugo Simberg asui Niemenlautan kylässä. Toivo Tuomi oli runoilija Nisalahdesta sekä Johannes Takanen taiteilija Urpalankylästä.

Matkan jatkuessa entiseen Hounin kylään oppaaksi siirtyi FT Esko Mälkki. Hän kuvaili Hounin kylää pitkälti kirjoittamansa kirjan ` Eloistamme entisistä` pohjalta. Kirja on kuvaus Hounin kylästä. Hän totesi kylän olleen vauras maanviljelys kylä, johon kuului merkittävästi myös rautatie ja Hounin pysäkki. Kylässä oli n. 50 taloa. Lisäksi hän kertoi Vahvialan pitäjän evakuoinnista, joka tapahtui 17.2.1940 jälkeen ja toisen kerran kesäkuussa 1944.

Hounin jälkeen matkamme jatkui kohti Louon kylää, ja oppaanamme toimi Irja Rongas (ent. Louko). Hän totesi olleensa 3 vuotias, kun evakkoon lähtö tuli. Louon kylässä oli 2 kylää, Louon ja Myyrän kylät. Hänen veljensä Aimo Louko on kirjoittanut kirjan kotikylästään, nimeltä Loukola. Louon pysäkiltä ei valitettavasti päästy pidemmälle, ja sen jälkeen suuntasimme kohti Koskelan kallioita, joilla nautimme maittavan lounaan.

Lounaan jälkeen matkamme jatkui Rauhamaan hautausmaalle, ja kirkkomaalle. Laskimme kukat haudoille ja kävimme kirkonmäellä. Hiljainen hetki pidettiin kirkonmäellä Esko Mälkin johdolla. Hautausmaalla Terttu Ravi lausui koskettavat runot, jotka hän oli itse kirjoittanut.

Lopuksi lauloimme Karjalaisten laulun.

Viipurissa ehdimme pistäytyä n. tunnin ajan. Matkalaiset olivat tyytyväisiä, ja kotimaahan ehdittiin hyvissä ajoin.

Vahviala-seuran puolesta puheenjohtaja Hannu Sollo kiitti osallistujia, ja toivotti tervetulleeksi seuran tuleviin tapahtumiin.


« Takaisin