2012-8-1 03:51:38

Tällainen ol Viipuri

Siel Torkkelin puisto kaikki puoleensa veti.Oli kauppatori halli ja pyöreä torni mutta Torkkelin katu se kuuluisa oli.


Siel Puustinen sotahuutoja myi, jos rahaa ei kellä,sai huuto ilmaiseksi mennä."Maksa seuraavan kerran kuului ääni sotahuutoherran."
Nähtiin pitkä ja komea Munkki, kuin raamatun lehdiltä otettu.
Häntä Torkkelin Jeesukseksi kutsuttiin. Oli musta kaapu, pönttö hattu
ja miehellä parta pitkä. Joka ainoa päivä hän Torkkelille ehti, joskus oli hänellä kainalossa lehti.
Ui hallissa kalat altaissa,ei tarvinnut vanhoja maistella.
Saksalaiset turistit ne hihkuivat kun voivuoria hallissa näkivät. Siellä kuumat piirakat kaupaksi kävi ja Viipurin rinkilät ne kyytiä näki.
Oli toripoliisi iso ja reilu,jolla ei vähällä pamppu heilu. Hän taputti olalle ukkoja jos torille tuli tukkoja.Siinä kaikki kiltisti lähti, kun poliisi kotia ehdotti. 
Viipuris oli mustat ja harmaat veljekset Knut Bosse ja pyöreä torni oli Ristimäki ja Havi josta tuulella saippuan hajut tuli. Oli Viipurin linna mahtava ja vahtiparaati nähtävä.Kaikilla uskonnoilla oli oma kirkkonsa noilla.

Kun Pauligin kahvit paahdosta tuli niin Pässin kellarissa sydämet suli.
Siellä kahvin tuoksu oli huumaava ja kaikilla mieli mahtava.
Saunalahdessa oli Paapelin torni ja sen lähellä Monrepoo,se oli kuin haaveilun pyhä paikka,sitä ihailtiin kun kaarisiltoja kuljettiin.
Ol Viipuris rikkaat Juutalais kauppiaat."Katso vuori,katso vuori" kun takkeja nurin suori.Oli satiinivuorit takeissa ja komeat lierit hatuissa.
Ol Viipurilla esikaupunki suuri, se osan Säiniöstä vei.Siel teollisuus kukoisti,oli sahat ja lautatarhat,tiilitehtaat ja ruusuansarit jotka kaupunkiin suunnattin.Sieltä Viipuriin ol kahdeksan kilsaa ja me tytöt juostiin se monesti kilpaa kun viikkorahat taskussa painoi. Oli saatava ne kiireesti tivoliin, taikurille ja karuselliin.
Viipurissa ajeltiin raitsikalla ja Säiniöllä resinalla.
Viipurissa aherrettiiin kukkaputiikissa ja niin yöt Säiniöllä nukuttiin ruusu unelmissa.

SIRKKA KEMPPI, Ruotsi


« Takaisin