2016-7-4 10:00:16

Tuulahdus Lumivaaraa ”Komioissa Karjalaisissa kesäjuhlissa”

KUVA

Komiasti näkyy alttarilla Lumivaaran seitsenhaarainen kynttelikkö, kummallakin puolen on Lumivaaran kirkon pienet kynttilä jalat. Piispa Seppo Häkkinen saarnaa. Saarnastuolissa Lumivaaran kirkon saarnastuolin liina ja saarnastuolin pöydällä kirja liina.

Allekirjoittanut toimi kesäjuhlien hengellisessä toimikunnassa sekä kyseisen toimikunnan tiedottajana. Heti, kun sain pestin toimikuntaan, oli mielessäni, että nyt olisi oiva tilaisuus saada Lumivaaran kirkon seitsenhaaraiseen kynttelikköön palamaan kynttilät. Sillä lauantaina oli ”Muistojen iltaan” tulossa kolme piispaa sen hetken tietojen mukaan. Toimikunta hyväksyi ehdotukseni, että Lakeuden Ristin kirkossa olisi juhlaviikonlopun ajan käytössä Lumivaaran kirkkoesineistöä.

Kävin juhlaviikon perjantaina vanhimpien lastenlapsieni Iidan ja Tatun kanssa hakemassa esineistön Alavuden seurakunnan kassakaapista. Jo samana iltapäivänä pääsimme sovittamaan esineistöä juhlakirkon alttarille.

Lauantaina oli alttaria laittamassa juhlakuntoon minun, vaimoni ja lastenlapsiemme lisäksi kolme Seinäjoen kirkon suntiota. Kaikki saatiin valmiiksi hyvissä ajoin ennen tilaisuuden alkua. Tilaisuuteen saapui kaksi piispaa, Mikkelin piispa Seppo Häkkinen ja Lapuan Piispa Simo Peura. Oli hieno asia, kun moni henkilö kävi tiedustelemassa Lumivaaran kirkon esineistä. Todennäköisesti ei aikaisemmin kesäjuhlilla ole ollut luovutetun alueen esineistöä kirkossa käytössä. Vuonna  2004 lauloi  Elna Muhonen o.s. Kirmanen Lumivaaran kirkossa laulun ”Karjalainen rukous”. Nyt sen lauloi Hannu Musakka kanttori  Maria Väinölän säestämänä. Oli juhlallinen hetki olla Lumivaaran ”kirkossa” ja kuunnella Hannun laulua.

Heimotulet muistomerkille veimme kynttilät, jotka oli Lumi – Säätiö tilaisuuteen kustantanut. Meille taivaskin itki, kun seppeleet ja kynttilät laskettiin muistomerkille.

Lauantaina kajauttivat vielä illan pääteeksi Viipurin lauluveikot laulunsa Lumivaaran kirkkoesineiden siivittämänä.

Sunnuntain juhlajumalanpalvelus oli myös juhlava, piispa Seppo Häkkinen saarnasi saarnastuolissa, jossa oli myös Lumivaaran esineistöä.

Itse sain käydä ehtoollisella ensimmäistä kertaa, kun seitsenhaaraisessa Lumivaaran kirkon kynttelikössä paloivat kaikki seitsemän kynttilää. Kynttelikön molemmilla puolilla oli kolme pientä kynttiläjalkaa palavine kynttilöineen Lumivaaran kirkkoesineistä.

Kirkko tilaisuuksissa Lakeudenristin Kirkossa oli n. 2100 henkilöä, jotka näkivät ja kokivat viikonlopun tapahtumat kirkossa.

Maanantaiaamusta otin kirkosta kirkkoesineet ja kirkon pihasta peräkärryn autoni perään. Suuntasin kulkuni ensin Peräseinäjoelle Pokille ja jatkoin matkaani kohti Alavuden kirkkoa kirkkoesineet mukanani. Minulle tuli sellainen tunne, kuin olisin evakkomatkalla mukanani vain kirkon esineistö.

Lainatakseni äitini sanontaa ”kyllä ottaa syvänmestä”. Oli haikea, mutta hyvä olo siitä, mitä taas on tehtynä Lumivaaran ja karjalaisuuden hyväksi.

Tämäkin tapahtuma toteutettiin Lumi- Säätiön ja Lumivaara Perinneyhdistyksen yhteistyönä.

Kari M Rapo

Kirkkoisäntä

Komiat Karjalaiset kesäjuhlat 2016

Kari M Rapo


« Takaisin