2020-8-19 09:47:12

KOLUMNIT LÖYTYVÄT LEHDEN ARKISTOSTA

16.6. 2020 jälkeen julkaistut KOLUMNIT löytyvät arkistosta. 

https://www.karjala-lehti.fi/index.php?p=22

 
Lue lisää
2020-6-17 09:37:11

Politiikka on raju laji

Politiikka on raju laji

LAURI KONTRO

 Kolumni Karjala-lehdessä 10.6.2020.


KESKUSTAN Katri Kulmunin ero valtiovarainministerin paikalta on ollut päivän uutinen. Ministeri erosi, kun kävi ilmi, että valtio oli maksanut konsultille ministerin puhekoulutuksesta. Ongelma ei ollut se, että ministeri harjoitteli ministerin puheita, vaan siinä, että kouluttaja neuvoi myös, miten pitää puhua puoluekokouksessa. Valtion puheet ovat valtion ja puolueen puheet puolueen.

Ministeri itse ei tiennyt tai hoksannut rikkovansa määräyksiä, mutta se ei muuta asiaa. Olisi pitänyt tietää.

 
Lue lisää
2020-6-10 07:52:57

Luonnollinen karjalainen kuolema

Luonnollinen karjalainen kuolema

OUTI ÖRN

 

ÄITINI kuoli vatsasyöpään lyhyen taistelun jälkeen reilu neljä vuotta sitten. Kiltti pieni äitini ehti juuri täyttää 60 vuotta. Lähti liian varhain. Monia on lähtenyt ennen häntä ja hänen jälkeensä, mutta ei toista näin rakasta. Sen tuskan kuvaamiseen eivät sanat riitä, kun yksi maailman tärkeimmistä ihmisistä viedään pois.

 
Lue lisää
2020-6-10 07:51:51

Koronakriisiä seuraa taloussokki

Koronakriisiä seuraa taloussokki

RISTO UIMONEN

 

KUINKA monelta tämän lehden lukijalta jää tänä vuonna väliin kesämatka itärajan taakse Karjalaan? Entä kuinka moni on joutunut peruuttamaan kesälomansa etelän lämmössä tai maailman metropoleissa?

 
Lue lisää
2020-5-27 06:28:33

Yksin ei tarvitse olla yksinäinen

Yksin ei tarvitse olla yksinäinen

OUTI MULARI 

Kolumni Karjala-lehdessä 14.5.2020.

VIIME KOLUMNISSANI (26.3.) pohdin, kuinka kohdata uusi tilanne, eristäytyminen ja etäisyys. Kuinka töissä selvitään, riittääkö vessapaperi ja kuivahiiva, miten lapset klaaraavat kotikoulun? Hei, me selvittiin!

Lapset palasivat kouluun etätehtävät tehtynä ja kaupan säilykehyllyt on alkushokin aikana saatu pidettyä täysinäisinä. Kevään aikana tutuksi ovat tulleet niin Teams, Zoom, Facelive kuin Officen luokkahuoneet, kun niiden kautta on palautettu koulutehtäviä, kuunneltu oppitunteja, pidetty kokouksia, tavattu ystäviä ja järjestetty kursseja ja tapahtumia. Onneksi on lapset, jotka ovat opettaneet myös äitinsä näiden uusien teknisten sovellusten käyttäjäksi!

 
Lue lisää
2020-5-20 06:30:33

POIKKEUSOLOJEN HISTORIAA

Poikkeusolojen historiaa

JANI KARHU

Tutkija, Itä-Suomen yliopisto

 

Kolumni Karjala-lehdessä 14.5.2020.

 

KEVÄÄLLÄ 2020 koronapandemia on mullistanut maailman. Vaikka maailma on mullistunut, moni asia on entisellään. Lehdet ja muut mediat tarjoavat edelleen sellaista sisältöä, jonka se uskoo ihmisiä kiinnostavan. Historia on ollut näkyvästi esillä. 

 
Lue lisää
2020-5-13 06:58:39

Mielialoja paluutunnelmissa

Mielialoja paluutunnelmissa

ANNA KORTELAINEN

kirjailija

 

Kolumni Karjala-lehdessä 7.5.2020.


ELÄMME koronapandemian takia poikkeusaikaa, jonka monet piirteet muistuttavat hätkähdyttävän paljon sotavuosia. Vaarallinen kulkutauti muistuttaa meitä haavoittuvuudestamme ja kuolevaisuudestamme. Nyt otetaan mittaa sisusta ja solidaarisuudesta. On pakko tinkiä mukavuudenhalusta, totutuista tavoista ja vapauksista yhteisen hyvän ja turvallisuuden takia. Sana ”mieliala” vilahtelee uutisissa ja niiden kommenteissa.

 
Lue lisää
2020-5-6 07:36:28

Lahtista kaivataan edelleen

Lahtista kaivataan edelleen 

LAURI KONTRO

Kolumni Karjala-lehdessä 30.4.2020.

 

”EN MÄÄ TÄSÄ syylissi kaipa yhtikäs. Konekivääri ja Lahtist mää kaipasi.”

Alikersantti Hietasen sanat muistetaan Tuntemattomasta sotilaasta. Tilanne oli kriittinen, suorastaan toivottoman tuntuinen. Vihollinen oli tullut läpi ja sekä konekiväärimies Lahtinen että konekivääri olivat jääneet hankeen. Hietasen kommentti kertoi olennaisimman. Nyt ei olisi aika etsiä syyllisiä vaan jatkaa puolustautumista.

 
Lue lisää
2020-4-29 07:09:02

Nuoren pääministerin kova koulu

Nuoren pääministerin kova koulu

RISTO UIMONEN

Kolumni Karjala-lehdessä 9.4.2020.

 

POLIITTINEN johtaja ei voi valita aikaa, jolloin hän saa vastuun maasta kannettavakseen. Sanna Marin hoitaa nyt Suomen kaikkien aikojen nuorimpana pääministerinä koronaviruksen aiheuttamaa terveys- ja talouskriisiä. Esko Aho sai vuonna 1991 silloisena nuorimpana pääministerinä syliinsä suuria ongelmia enemmän kuin kukaan hänen edeltäjänsä sodan jälkeen.

Marinista ei tullut pääministeriä vaalivoiton turvin, vaan Antti Rinteen epäonnistumisen seurauksena. Marin voitti täpärästi Sdp:n valtuuston äänestyksessä Antti Lindtmanin, ja hänet nimitettiin Suomen vaikutusvaltaisimpaan poliittiseen tehtävään joulukuussa 34-vuotiaana.

 
Lue lisää
2020-4-8 06:43:15

Yhdessä selviämme

Yhdessä selviämme

Sanni Grahn-Laasonen 

Kolumni Karjala-lehdessä 2.4.2020.

 

Maamme elää poikkeusoloissa ensimmäistä kertaa sotienjälkeisessä aikana. Kun tammikuussa kävin valtakunnallisen maanpuolustuskurssin, jossa harjoittelimme valmiuslakien käyttöönottoa, en kuunaan olisi kuvitellut, että näille opeille olisi käyttöä jo tulevina viikkoina.

Pandemiauhka on ollut maailman riskiarvioissa korkealla jo vuosien ajan. Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut lukuisia kertoja. Olen huolissani siitä, tehdäänkö Suomessa nyt tarpeeksi – tarpeeksi nopeasti.

 
Lue lisää
2020-4-1 08:09:29

Henkistä läheisyyttä

Henkistä läheisyyttä

OUTI MULARI

 

Kolumni Karjala-lehdessä 19.3.2020


Viikon ajan me suomalaiset, niin kuin kaikki ihmiset ympäri Euroopan ja maailman, olemme eläneet hämmennyksessä. Pieni virus on laittanut päättäjät ja kansat polvilleen, ja länsimainen yhteiskunta sellaisena kuin olemme sen oppineet tuntemaan, on kriisissä. Ei voida vielä määritellä, kuka tilanteesta kärsii eniten, sillä jokainen kohtaa tämän tilanteen omalla tasollaan ja omiin lähtökohtiinsa suhtautettuna. 

 
Lue lisää
2020-3-25 09:14:49

Peruuttamiset oli tehtävä ajoissa

Peruuttamiset oli tehtävä ajoissa

PERTTI HAKANEN

 

Kolumni Karjala-lehdessä 19.3.2020

MIKKELISSÄ piti viettää talvisodan päättymisen 80-vuotismuistotilaisuutta ja Karjalan Liiton hengellisiä päiviä. Myös useita alueellisia muistotilaisuuksia oli suunniteltu; osa niistä toteutettiin ennalta sovitusti ja osa hieman pienimuotoisemmin. Karjalan Liiton tilaisuudet Mikkelissä peruttiin. Emme halunneet tuottaa tilaisuuksiin saapuville mitään riskiä altistua mahdollisesti koronavirukselle.

Talvisodan raskaita muistoja olemme miettineet itse kukin, erityisesti on ollut mielessä sodan päättymisen jälkeinen tuska sitoutua erittäin raskaisiin rauhanehtoihin. Ehdot otettiin vastaan leuka rintaan painuneena – kotinsa menettäneitä oli reilusti yli 400 000.

 
Lue lisää
2020-3-18 08:54:20

SAAKO ITKEÄ?

Saako itkeä?

ANNA KORTELAINEN

kirjailija

 

Kolumni Karjala-lehdessä 12.3. 2020

Talvisodan aluemenetykset olivat nuoren tasavallan ensimmäinen kansallinen äkkishokki. Kevättalven rintamauutiset olivat valaneet väärää optimismia, joten rauhanuutinen oli järkyttävä yllätys. Samalla se oli raaka oppitunti siitä, millaisen kauhistuttavan kuilun sota kansakunnalle avaa. Aina ei käykään hyvin, vaikka kuinka uskottaisiin ja jaksettaisiin ja oltaisiin sisukkaita.

 
Lue lisää
2020-3-11 09:55:54

Paniikki ei päästä pälkähästä

Paniikki ei päästä pälkähästä

 

LAURI KONTRO

 

KORONAVIRUKSEN leviäminen Kiinasta ympäri maailmaa on pysäyttänyt maailman kellot. Turistihotelleja eristetään, lentoja peruutetaan, pörssit putoavat ja maat sulkevat rajojaan. Suomessa pääministeri antaa suorassa tv-lähetyksessä ilmoituksen eduskunnalle, joka keskustelee viisaasti viruksista. Yksi suositus käy ylitse muiden: peskää kädet.

 
Lue lisää
2020-3-4 09:51:00

Muisteloita - kaveria ei jätetä

Muisteloita - kaveria ei jätetä

RIITTA UOSUKAINEN

 

SYYSKUUSSA 1996 Hotelli Tornissa oli mielenkiintoinen seremonia: Tornin Ritarit valitsivat ensimmäistä kertaa naisen Tornin ritariksi. Sain tämän kunnian. Siirryin tilaisuudesta Toivo-mieheni kanssa WSOY:n tiloihin kirjani Liehuvan liekinvarren julkaisutilaisuuteen.

Yllätys oli valtaisa. Bulevardi parveili toimittajia, tilat olivat täydet, kamerat surrasivat. Vaatimaton kirje- ja puhekokoelma oli saanut huikean huomion: suurin ihme oli eroottissävyinen kirje omalle puolisolle!

 
Lue lisää
2020-2-26 08:11:38

Karjalaisuuden ydin pitäisi määritellä uudelleen

Karjalaisuuden ydin pitäisi 
määritellä uudelleen

 

TOMI HÄRMÄ

 

KUN ALAMME puhua karjalaisuudesta nousevat esiin yleensä evakot, karjalanpiirakat ja muut perinneruuat tai kansallis- ja kansanpuvut. Tämän todistaa Googlen kuvahakukin, ensimmäisessä kymmenessä kuvassa karjalaisuudesta nousee esiin kesäjuhlakulkue lippuineen ja kansallispukuineen, karjalaisia leivonnaisia sekä muutamia kuvia artikkeleista, joissa puhutaan evakoista.

 
Lue lisää
2020-2-19 09:50:40

Ennen ja nyt, nyt ja ennen

Ennen ja nyt, nyt ja ennen

 

Jani Karhu

Tutkija, Itä-Suomen yliopisto

 

Voiko historiasta oppia mitään? Ainakin sen, että tämän hetken yhteiskunnalliset ongelmat, puheenaiheet ja ihmisten arkiset kommellukset eivät ole uutta auringon alla. Tässä muutamia nostoja siitä, kuinka ajat ja tavat tuntuvat toistavan itseään. Kollega Samu Nyströmille kiitokset näistä nostoista. 

 
Lue lisää
2020-2-12 08:07:46

BBC aloitti lähetykset suomeksi talvisodan jälkeen

KARJALAN LIITON seminaarissa 25.1. jäi mieleen puheenjohtaja Pertti Hakasen maininta, että liitto perustettiin talvisodan jälkeen ja liitto juhlii tätä vuotta erittäin monipuolisella ohjelmalla. Siitä ajatus juoksi toiseen talvisodan jälkeiseen tapahtumaan, jota juhlistetaan puolestaan maaliskuun puolivälissä.

 
Lue lisää
2020-2-5 10:01:26

Poikamiehen pulmia Viipurissa

YLE AREENASSA voi ilokseen kuunnella Yle Radio 1:n erinomaisen, kolmiosaisen sarjan ”Kertomuksia sinkkuudesta”. Sen keskimmäinen osa on nimeltään ”Kirjanpitäjä etsii vaimoa 1800-luvun Viipurissa. Jaksossa Virpi Väisänen jututtaa eloisasti kahta etevää tutkijaa, Ulla Ijästä ja Laika Nevalaista. Aiheena on sinkkumiesten elämäntilanne 1800-luvun kaupunkikulttuurissa, ennen kaikkea Viipurissa.

 
Lue lisää
2020-1-29 09:57:00

Suomi ei ole vain Helsinki

SUOMI on yksi Euroopan maaseutumaisimmista maista. Meillä on paljon tilaa, luonnonvaroja, metsiä, järviä, saaristoa ja merten rantoja. Vain väkeä on vähän. Viisi miljoonaa suomalaista kansoittaa saman kokoista aluetta kuin yli 80 miljoonaa saksalaista.

Tiukkaa ei siis tee. Jos maa jaettaisiin tasan kaikkien suomalaisten kesken, jokainen, lapset ja vanhukset mukaan lukien, saisi lähes viisi hehtaaria maata. Luulisi, että ainakaan ahtaus ei ole Suomen ongelma.

 
Lue lisää
2020-1-22 07:46:04

Minun Karjalani

OLEN muutaman vuoden ajan toiminut aktiivisesti erilaisissa Lohjan Karjalaseuran ja Karjalan Liiton kuvioissa, mutta myös omatoimisesti tutkinut Karjalaan liittyviä asioita. Liiton kuvioissa, mutta myös omatoimisesti tutkinut Karjalaan liittyviä asioita. Useampikin henkilö on ihmetellyt, että mistä tällainen ”höyrähtäminen” Karjalaan johtuu. Se on saanut minut itsenikin pohtimaan asiaa. Olkoon tämä näin uutena kolumnistina esittelypuheenvuoroni minun Karjalastani.

 
Lue lisää
2020-1-15 08:29:42

Nuori pääministeri Sdp:tä nostamaan

SDP:N puoluevaltuusto valitsi sunnuntaina 34-vuotiaan Sanna Marinin puolueen pääministeriehdokkaaksi. Marinin täpärä voitto Antti Lindtmanista jää monessa mielessä historiankirjoihin. 

 
Lue lisää
2020-1-15 08:26:03

Sallikaa lasten tulla minun tyköni - joulunakin

KULUNUT vuosi on ollut minulle terveyssyistä vähän erakoitumisenkin aikaa. Toki sisältöä, etenkin kulttuuria, on hyvien ystävien ansiosta sopivasti riittänyt. Jouluun sukelsin Kolmen Ristin Kirkossa Bachin jouluoratoriota kuunnellen.

Politiikassa on riittänyt vauhtia ja vaarallisia tilanteita ylen määrin. En nyt arvioi äänestystuloksia, mutta yhdeksillä valtiopäivillä puhemiehen nuijaa heiluttaneella olisi sanottavaa keskustelujen sisällöistä ja muodoista. Arvokkuutta kaivataan.

 
Lue lisää
2019-12-18 07:10:12

Itsenäisyyden varmistajat

MARSALKKA Mannerheim allekirjoitti 16.8.1945 testamentin, jolla hänen varansa säätiöitiin ja varojen turvin jaetaan stipendejä lupaaville suomalaisille upseereille, mikä mahdollistaa heidän koulutuksensa ulkomaisissa sotakorkeakouluissa. Apurahat jaetaan nykyisin Maanpuolustuskorkeakoulun tekemän esityksen perusteella. Vuosikymmenien saatossa sadat upseerit ovat saaneet opiskelustipendin. Säätiö ylläpitää myös Mannerheim-museota, joka perustettiin marsalkan kuoleman jälkeen.

 
Lue lisää
2019-12-4 09:49:20

Kenen tarinaa kerrotaan?

Historiapolitiikka on ollut vahvasti esillä viime aikoina. Suomalaisten SS-miesten toiminnasta tehty selvitys nostatti paikoin jopa tulikivenkatkuisen keskustelun siitä, kuinka historiaa tulisi käsitellä, ja miten siitä tulisi kertoa. 

 
Lue lisää
2019-11-27 10:55:56

Kannaksen välirauha Messuhallissa

Kannaksen välirauha Messuhallissa

ANNA KORTELAINEN

kirjailija

 

Syyskuun lopulla 1941 Helsingin Messuhallissa avattiin valtaisa näyttely, jonka nimi oli Sotamuistonäyttely I eli Neuvostoliitto sotasaaliimme valossa. Näyttelyn järjesti Sotamuseo ja sen komissaarina toimi radiotoimittaja, kirjailija ja sanoittaja Reino Palmroth, joka tunnetaan paremmin nimimerkeillä Palle ja Reino Hirviseppä.

 
Lue lisää
2019-11-20 07:47:12

Keltaliiviliike oli maaseudun kapina

RANSKA on yksi Euroopan vanhoista suurvalloista. Vaikka maa ei olekaan enää maailmanpolitiikan avaintekijä, on sen merkitys Euroopassa edelleen suuri. Ranskan ja Saksan akseli pyörittää Euroopan unionia, joka on maailman suurin markkina-alue. Ranskalla on myös tehokas armeija ja ennen muuta pelote – ydinase.

 
Lue lisää
2019-11-6 10:33:11

Tämä on minun totuuteni

ON PAKKO kirjoittaa tietokirjoista, kun on viettänyt juuri kolme päivää Helsingin sekä yhden päivän Turun kirjamessuilla. Edessä ovat vielä marraskuun lopulla pidettävät Jyväskylän kirjamessut.

Sunnuntaina Helsingin messuilta jäi eritoten mieleen kaksi kirjaesittelyä: Jukka Seppisen Kun presidentti Koivisto esti Karjalan palauttamisen ja pääministeristä kertova kirja Antti Rinne ‒ koko tarina. Päivän kahdeksaan tuntiin mahtui lukuisia muitakin tapahtumia.

 
Lue lisää
2019-10-30 10:08:40

Eduskunnassa tarvitaan myös karjalaisten juurien tuntemusta

MISTÄ olet kotoisin?”, usein kysytään uudelta tuttavuudelta. Se on merkityksellistä meille. Mistä tulemme, kertoo aina jotain siitä, keitä olemme.

Nuorempana vastasin aina, että juuret ovat syvällä Lounais-Hämeessä. Äiti Jokioisilta, isä Tammelasta, koti perustettiin naapuriin, Forssaan. Kun olen tullut itse vanhemmaksi, kysymys juurista on saanut kaukaisempia sävyjä.

 
Lue lisää
2019-10-23 06:05:39

Rakkaudesta kansallispukuihin

VIIKKO sitten seisoin Lahden museon kokoelmakeskuksen pienessä huoneessa henkeäni pidätellen, valkoiset puuvillahanskat kädessäni. Pöydille oli levitetty pala uskomatonta historiaa: 1800-luvun alun viipurilaisia vaatekappaleita, niitä harvoja, jotka pelastuivat Viipurin museota sodan jaloista evakuoidessa.

 
Lue lisää
2019-10-16 07:15:03

Kortilla Viipurin ja vähän muualle

LUOVUTETULLA alueella, Tehtaankadun ja Neitsytpolun kulmassa Helsingissä syntyneenä olen aikuisenakin ollut kiinnostunut kansainvälisistä asioista. Syntymäpaikkani tontti luovutettiin myöhemmin Neuvostoliiton Helsingin suurlähetystön tarpeisiin. Isäni kävi Neuvostoliitossa pariin kertaan ilman passia ja viisumia. Myöhemmillä matkoillaan hän tarvitsi kyllä näitäkin asiakirjoja.

Omat matkani itärajan taakse olen useimmiten tehnyt ryhmäviisumia käyttäen, kunnes keksittiin, että laivalla tehdyillä matkoilla asiakirjaksi riittää Suomen passi määrätyin edellytyksin.  Maitse matkustaminen oli kuitenkin hitaista rajamuodollisuuksista huolimatta vesiteitä nopeampaa.

 
Lue lisää
2019-10-9 06:34:50

digitaalisuus on hyvä renki

LEHDEN hallituksen jäsen Pertti Hakanen kertoi hyvin viime viikolla tällä palstalla kiihdytetystä yhteisestä ponnistuksesta Karjala-lehden tulevaisuuden eteen. Ja siitä, että selkeä karjalaisen kentän viesti on, että lehden sisältöjä halutaan lukea. Suurempi kysymys on, missä formaatissa tulevaisuuden Karjala ilmestyy.

 
Lue lisää
2019-10-2 06:39:49

Karjala-lehti yksi syksyn painopisteistä

KESÄ on kääntynyt syksyyn, ensimmäiset pakkasyöt on koettu jo eteläisessä Suomessa asti. Luonto on siirtymässä kasvultaan horroksen tilaan, odottaen uutta kasvun ihmettä ja kevään tuloa.

Me ihmiset keskitymme kesän jälkeen moninaisiin eri asioihin, jotkut istahtavat päivän päätteeksi lämpöään jakavan takkatulen ääreen, kesällä hankitun hyvään kirjaan syventyen. Joku toinen saattaa aloittaa liikunnalliset aktiviteetit, monille tärkeät harrastusryhmät aloittavat hiljalleen toimintansa.

 
Lue lisää
2019-9-25 09:55:13

Miten käy karjalaisten?

Helsingin Sanomat kirjoitti elokuussa näyttävästi Kainuun nälkämaasta ja syntyvyyden laskusta. Maakunnassa syntyi vuonna 2018 vain 490 lasta ja muuttoliike on tappiollista. Kainuun kurjuutta ja köyhyyttä on käyty etelän vauraiden toimesta ihmettelemässä jo 1800-luvun lopulta saakka, mutta ei kovin paljon paremmin mene muuallakaan. Kainuun syntyvyyden suhteellinen lasku on viimeisen 30 vuoden aikana ollut noin 58 %, Etelä-Karjalassa sama luku on noin 45 % ja Pohjois-Karjalassa 44 %. 

 
Lue lisää
2019-9-18 11:20:59

Sotasaalisnäyttely Viipurissa elokuussa 1942

 

LOPPUVUONNA 1941 Helsingin Messuhallissa avattiin kaksi peräkkäistä, jättikokoista sotasaalisnäyttelyä. Jatkosotaa oli käyty voitokkaana hyökkäyssotana ja sotasaalista oli kerätty ja talletettu. Sotamuseo rekrytoi saaliin kerääjiä sekä näyttelytiimin, joiden työn tuloksena syntyi kassamagneettimainen näyttelykaksikko. Se sai yhteensä peräti 300 000 kävijää. Esillä oli Kannakselta ja Laatokan Karjalasta tuotua puna-armeijan kalustoa. Skaala oli laaja, sillä se ulottui raskaasta kalustosta aina kaatuneilta sotilailta otettuihin esineisiin ja perhevalokuviin asti.

 
Lue lisää
2019-9-11 07:30:05

Siperia opettaa

Olen käynyt Venäjällä lukuisia kertoja, mutta silti tämä jättiläismaa on arvoitus. Venäjä levittäytyy yhdellätoista aikavyöhykkeellään kahteen maanosaan, Eurooppaan ja Aasiaan. Maa ulottuu Suomenlahden rannalta Tyynelle valtamerelle ja Jäämereltä Mustallemerelle. Venäjä on ylivoimaisesti maailman suurin maa.

 
Lue lisää
2019-9-4 07:06:05

Uuden edessä

ELOKUUN kahdeksas päivä alkoi perheessämme uusi elämänvaihe. Aamuisin ei enää ajeta meitä kymmenen vuoden ajan palvelleen päiväkodin pihaan, sillä kuopuksemme aloitti koulutien. Pienen tytön pitäisi yhdessä yössä kasvaa isoksi, äidin pitäisi kasvaa ymmärtämään, että hänelläkin on nyt oma paikkansa, uusi työ, jonne äidin tuntosarvet eivät aina yletä.

 
Lue lisää
2019-8-21 10:59:05

Hyvää oloa käsitöistä

Kouluaikoja muistellessani mieluisimpina mieleeni nousevat käsityötunnit Uus-Lavolan kansakoulussa. Ensimmäiseksi meillä lapsilla teetettiin vohvelikankaiset ruokaliinat, joiden päihin pujoteltiin pumpulilangasta erilaisia kuvioita. Liina otettiin heti käyttöön, sillä 60-luvulla ruoka tuotiin luokkiin ja syötiin pulpettien ääressä

 
Lue lisää
2019-8-7 08:40:34

Karjalaa ostamassa ja myymässä

Karjalaa ostamassa ja myymässä 

RISTO UIMONEN

 

Kolumni Karjala-lehdessä 25.7. 2019

OLISIKO Suomi voinut saada luovutetun Karjalan takaisin ostamalla sen Venäjältä sen jälkeen, kun Neuvostoliitto oli hajonnut vuoden 1991 lopussa? Vanha kysymys on palannut asiasta kiinnostuneiden huulille uusien tietojen valossa.

 
Lue lisää
2019-7-24 06:14:42

Minun Karjalassani ei ole rajoja

Minun Karjalassani ei ole rajoja

TOMI HÄRMÄ

 

Kolumni Karjala-lehdessä 11.7. 2019


LUIN Karjalaisten kesäjuhlien jälkeen MTV:n uutisointia viikonlopusta. Hämmennyin jutussa esitettyä määritelmää ja toimittajan näkökulmaa, että juhlat ovat evakkojen ja heidän jälkeläistensä yhteinen vuosittainen tapaaminen. Minun mielikuvassani Karjalaiset kesäjuhlat ovat aina olleet karjalaisen kulttuurin kunniaksi järjestetty kesäjuhla. 

 
Lue lisää
2019-7-10 07:29:27

SUVEN SIIVOUSPÄIVÄ

JUHANNUS osuu omalle juhlaviikolleni. Tänään 16. 6. on 51. hääpäivämme ja tiistai 18.6. on syntymäpäiväni, 77 vuotta. Lisäksi on lähiperheen ja tosi ystävien syntymäpäiviä roppakaupalla, paljon Kaksosia. Topi on poikkeus, kuninkaansininen Jousimies.

 
Lue lisää
2019-6-19 09:19:04

Maailma ei tähän lopu

Maailma ei tähän lopu

LAURI KONTRO

PUHE ilmastonmuutoksesta on muuttunut ilmastoahdistukseksi. Kun kohu-uutisia tulvii joka tuutista, on varsinkin nuoriso hämillään. Tähänkö tämä loppuu? Olemmeko viimeinen sukupolvi, joka tätä maapalloa pystyy asuttamaan? Viestintävälineet tarjoavat jopa keskusteluapua ahdistukseen, jonka luomisessa ne itse ovat olleet innolla mukana.

 
Lue lisää
2019-6-5 08:03:55

”Panttipataljoona” ja sotarikokset

”Panttipataljoona” ja sotarikokset

PEKKA PINOMAA

 

VUONNA 1940 syntyneellä ajatuksella lähettää jääkäreiden perinteitä vaaliva vapaaehtoisjoukko Saksaan, Suomi halusi varmistaa Saksan diplomaattisen tuen Neuvostoliiton uhkaa vastaan. Suomalaiseen SS-pataljoonaan ilmoittautuneita eivät niinkään innoittaneet poliittiset tai ideologiset syyt, vaan historioitsija Jukka Tarkan mukaan pohjimmiltaan sotaromantiikka ja seikkailunhalu. Tämä käynee ilmi muun muassa siitä, että suuri osa halukkaista lähtijöistä ei ollut vielä saavuttanut edes asevelvollisuusikää. Lähtijäksi hyväksytyn, päällystöä lukuun ottamatta, tuli olla 17-25 -vuotias. 

 
Lue lisää
2019-5-29 10:58:52

Karjalaisuuden monitoimimies

Karjalaisuuden monitoimimies

MARKUS RISSANEN

päätoimittaja

 

IMPILAHDEN Kitelän kylässä syntyi syyskuun viimeinen päivä vuonna 1906 Simo Härkönen. Ortodoksisen opettajaperheen poika kävi oppikoulun Sortavalan lyseossa ja suoritti ylemmän oikeustutkinnon Helsingin yliopistossa. Varatuomarin arvoon vaadittavan käräjäpalvelun Simo istui Salmissa, missä hän teki vaikutuksen ymmärtämällä ja puhumalla Salmin murretta.

 
Lue lisää
2019-5-22 11:02:23

Moniääninen sisällissota Pohjois-Karjalassa

Moniääninen sisällissota Pohjois-Karjalassa

JANI KARHU

Tutkija, Itä-Suomen yliopisto


Suomen sisällissodan tutkimus otti jälleen yhden askeleen eteenpäin. Pohjois-Karjalan historiallinen yhdistys on julkaissut nuorempi tutkija Jenni Merovuon toimittaman vuosikirjansa  ”Moniääninen sisällissota Pohjois-Karjalassa”.

 
Lue lisää
2019-5-14 11:43:03

Iloko pintaan?

Iloko pintaan?

ANNA KORTELAINEN

kirjailija

 

  Kolumni Karjala-lehdessä 9.5. 2019


Suomen Kuvalehti julkaisi 9.11.1940 artikkelin Helsingin ”karjalaisuudesta” eli karjalaisten Helsinkiin siirtyneistä yrityksistä. Tilanne oli kivuliaan tuore. Ehkä siksi nimettömäksi jäävän toimittajan teksti on hapuileva ja tekopirteä. 

 

 
Lue lisää
2019-5-8 06:19:52

Jussin jytkyn piti jäädä suutariksi

Jussin jytkyn piti jäädä suutariksi

RISTO UIMONEN

 

  Kolumni Karjala-lehdessä 18.4. 2019


ENSIN tuli jytky 2011, sitten jatkojytky 2015, ja nyt jysähti jo kolmannen kerran. Perussuomalaiset tekivät sunnuntaina niin komean vaalituloksen Jussi Halla-ahon johdolla, että sitä voi nimittää Jussin jytkyksi. Hänellä kun oli keskeinen rooli tässä kolmannessa jytkyssä, jossa hänestä tuli vaalien äänikuningas.

 

 
Lue lisää
2019-4-17 06:46:56

Karjalaisuus, se voi ihan hyvin

NUORENA tyttösenä suurin kansantanssi-idolini oli Viola Malmi. Pieni petroskoilainen balettimestari, jonka kokoamia tanssioppaita me suomalaiset 1990-luvun kansantanssijat imimme itseemme kuin kevätkukat auringon ensisäteitä.

 
Lue lisää
2019-4-10 07:24:06

Kevätaurinko pistää miettimään

NÄIN kauniina kevätpäivänä, kun aurinko paistaa miltei pilvettömältä taivaalta ja lumihankien alta sitkeimmät kasvit alkavat jo vihertämään, pysähtyy sitä miettimään ajan nopeaa kulkua ja sitä kuinka ensimmäinen kansanedustajan kausikin on jo miltei ohi.

 
Lue lisää
2019-4-3 07:20:24

Mammalleni muistoksi jäi vain hattu – evakot ovat patsaan ansainneet

VIIMEISEKSI muistoksi kotitalosta jäi hattu - hieno hattu, jonka mammani viimeisenä nappasi mukaan kotitalon naulakosta. Siinä se roikkui, pyörän sarvessa, ja kastui läpimäräksi sateessa evakkomatkalla tuntemattomaan.

Mammani teki evakkomatkansa kahdestaan veljen vaimon kanssa. Veli oli sodassa. Mammani äidillä oli paljon kokemusta lapsenpäästäjänä, joten hänet oli käsketty viimeisillään raskaana olevan naapurin avuksi.

 

 
Lue lisää
2019-3-27 08:21:54

Ympäristöhistoriaa tarvitaan

Luontosuhde ja ympäristöasiat puhuttavat suomalaisia. Viime vuonna toteutetun laajan kyselyn mukaan 67 % suomalaisista liikkuu luonnossa vähintään kerran viikossa. Yli 90 % pitää luontoa tärkeänä ja uskoo luonnon lisäävän hyvinvointia ja terveyttä. Tähän liittyen on aivan viime aikoina keskusteltu muun muassa hakkuumäärien kestävyydestä sekä tuotu esille luonnon monimuotoisuuteen liittyviä näkökulmia ja metsätalouden sijaan pehmeämpiin ja aineettomiin arvoihin pohjautuvia kantoja (HS 12.3.). 

 
Lue lisää
2019-3-20 08:01:26

Erikoistarjous evakoille!

Huhtikuun kuudes 1940: Suomen Kuvalehti kolahtaa siirtoväkiperheen evakkoasunnon eteiseen. Perhe on ahtautunut helsinkiläistuttavien asunnon ruokasaliin. Omaan vuokrakotiin on toiveita päästä kesän jälkeen. Talvesta asti on oltu kaukana kotoa, mutta menetettynä koti on ollut vasta kolmisen viikkoa.

 
Lue lisää
2019-3-13 07:36:45

Haluatko poliitikoksi

SUOMESSA on vaalit kuukauden kuluttua. Lähiviikkoina media täyttyy vaalilupauksista.

Paitsi lehdet, radio ja tv, myös some eli sosiaalinen media on täynnä politiikkaa. Jokainen arvonsa tunteva ehdokas twiittaa sotesta, perustuslaista, perustulosta ja ilmastonmuutoksesta. Keskusta haluaa sulkea Helsingin saastuttavat hiilivoimalat. Vihreät ja vasemmisto haluavat vähentää lihansyöntiä, metsähakkuita ja kieltää polttomoottorit. SDP ilmoittaa, että se ei mene hallitukseen ainakaan nykyisten hallituspuolueiden kanssa. Perussuomalaiset vastustavat ilmastonmuutoksen vastustamista.

 

 
Lue lisää
2019-3-6 10:00:50

Pakolaisvyörystä sata vuotta

ARVIOIDESSAAN Kyminlinnan pakolaisten elämästä kertovaa Karjalan Sivistysseuran julkaisemaa Timo Tervosen omaelämäkerrallinen teosta ”Vallien sisällä – vallien ulkopuolella” Karjalan Sivistysseuran varapuheenjohtaja Pekka Vaara muistutti sadan vuoden takaisesta tilanteesta. Sisällissodan jälkeinen köyhä Suomi kykeni ottamaan vastaan ja hoitamaan 1920-luvun alussa samanlaisen määrän pakolaisia.

 
Lue lisää
2019-2-27 08:11:21

Höpsötyskupeista juurihoitoon

KOTISEUTUUN liittyy paljon tapoja ja taitoja, joita emme huomaa päivittäisessä elämässä mitenkään erityisiksi. Muutettaessa paikkakunnalta toiselle nämä tottumukset siirtyvät uusille alueille ja tulevat monesti paremmin huomatuksi.

 
Lue lisää
2019-2-20 12:24:50

Ystävänpäivä karjalaisessa hengessä

PERTTI HAKANEN

 

KEVÄT alkaa täällä Helsingissä jo ajoittain näyttäytyä, kun aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta ja sulattaa tammikuussa sataneita lumikinoksia. Plussakelillä kuulen veden lorisevan asfalttia pitkin viemäriin ja mietin sitä, miten kevään äänet ja tuoksut eroavat täällä Helsingissä 2000-luvulla, kuin luovutetun Karjalan pitäjissä 1900-luvulla.

 

 
Lue lisää
2019-2-13 08:27:02

Nousee, ei nouse, nousee…

PÄÄMINISTERI Juha Sipilän johtamalla Keskustalla on vakava ongelma: puolueen kannatus ei ole lähtenyt yrityksistä ja virityksistä huolimatta nousuun. Keskustaa uhkaa nykyisillä kannatusluvuilla rökäletappio huhtikuun eduskuntavaaleissa.

 
Lue lisää
2019-2-6 10:24:02

Miksi ihastuin yhteen viipurilaiskatuun?

Viitisen vuotta sitten löysin Viipurista kuvitteellisen kotikatuni. Kuvitteellisen siksi, että elämme aikoja, jotka tekevät meille helpoksi pitkäaikaisen tai vaikka pysyvän asumisen missä tahansa naapurimaassamme paitsi Venäjällä. Mutta vaisto ja silmä eivät moisesta realiteetista piittaa. Siksi löysin Viipurista Ainonkadun, nykyiseltä nimeltään ulitsa Nekrasovan. 

 

 
Lue lisää
2019-1-30 08:03:16

Ennen oli sittenkin huonommin

YHDYSVALTAIN entinen presidentti Barack Obama pistäytyi viime syksynä Helsingissä. Obama kertoi lastensa kysyneen häneltä ennen matkaa, millainen maa se Suomi mahtaa olla.

”Sanoin lapsilleni, että suomalaiset ovat maailman onnellisimpia ihmisiä,” Obama kertoi.

Siinäpä uutinen. Että mekö maailman onnellisimpia. Ei voi pitää paikkaansa! Obaman täytyy olla ihan pihalla. Monet lähes järkyttyivät Obaman sanoista. Vain täysin tietämätön voi pitää meitä maailman parhaana maana.

 

 
Lue lisää
2019-1-23 07:56:41

Pöytäliinan mutkassa tuhisee

Pöytäliinan mutkassa tuhisee

IDA AHTIKIVI

 

”VIHDOINKIN, alkoi jo risomaan nuo kirkkaana loistavat valot ikkunalasin takana. Ystäväni kuu-ukko kurkkasi kulman takaa ja tiesin, että nyt on oikea aika lähteä liikkeelle. Tykkään nukkua kellarikerroksessa, sillä siellä on kaikkien lämpimintä ja paljon suojaisia peittoja. Vaikka kellarissa on erittäin miellyttävä oleilla, on harrastettava liikuntaa ja syötäväkin. 

 

 
Lue lisää
2019-1-16 10:01:33

Suomen naisten menestyksen salaisuus

Suomen naisten menestyksen salaisuus

RIITTA UOSUKAINEN

valtioneuvos

 

AFGANISTANISTA kysyttiin Suomen naisten asemasta. Kysyttäessä vastasin.

Olen vannoutunut parlamentarismin kannattaja. Maailman ensimmäiset naiskansanedustajat astelivat Suomen eduskuntaan vuonna 1907. Toki Uudessa-Seelannissa ja joissakin Yhdysvaltain osavaltioissa naiset saivat äänestää, mutta vaalikelpoisia he eivät olleet eivätkä tulleet valituiksi.

 

 
Lue lisää
2018-12-19 08:42:48

Joulunaikaa, jouluntaikaa

REILUN viikon päästä pääsemme rauhoittumaan joulun viettoon. Juhlaperinteet ovat yksi tärkeimmistä suvuissa kulkevista perinteistä. 

 
Lue lisää
2018-12-12 10:51:56

Itsenäisyys on vastuuta ja vapautta

ITSENÄISYYSPÄIVÄ on meille erityisen tärkeä identiteettiä vahvistava juhla. Itselleni itsenäisyyspäivä on sotilastaustastani vuoksi erityisen merkityksellinen ja vuoden tärkeimpiä kohokohtia.

 
Lue lisää
2018-11-28 10:10:06

Historia on tulkintaa

Historia on tulkintaa

 

JANI KARHU

Tutkija, Itä-Suomen yliopisto

 

Kuluvana vuonna on ollut ilahduttavaa huomata, että historia kiinnostaa, puhuttaa ja säväyttää meitä suomalaisia.  Puheenaiheina ovat olleet esimerkiksi Marjo Liukkosen Hennalan naissurmia käsitellyt väitöskirja ja Andre Swanströmin suomalaisia ss-miehiä käsitellyt tutkimus. 

 

 
Lue lisää
2018-11-21 10:25:29

Tuliko posti?

Tuliko posti? 

Anna Kortelainen

kirjailija

 

Viipurilaisen isoisäni isoisä teki aikanaan 1800-luvun toisella puoliskolla aimo luokkaretken alhaalta ylöspäin. Isak Efraiminpoika Peltonen syntyi vuonna 1852 torppariperheeseen Pohjois-Satakunnan Jämijärvellä.

Kolumni Karjala-lehdessä 15.11. 2018

 
Lue lisää
2018-11-14 10:20:21

Lujatahtoinen heimopäällikkö

Lujatahtoinen heimopäällikkö

LAURI KONTRO

 

KIRVULAINEN Juho Niukkanen (1888–1954) oli käynyt vain kansakoulun ja veistokoulun, mutta silti hän ponnisti politiikan huipulle ja pysyi siellä yli kolme vuosikymmentä. Niukkanen tuli kuuluisaksi nuukuudestaan valtiovarainministerinä. Suurimman roolinsa hän näytteli kuitenkin talvisodan puolustusministerinä.

Kolumni Karjala-lehdessä 8.11. 2018

 
Lue lisää
2018-11-7 08:30:41

Pitäjänkoulusta maailman johtavaksi kouluttajaksi

Pitäjänkoulusta maailman johtavaksi kouluttajaksi

MARTTI TALJA

 

KESKIAJALLA koulutus oli etupäässä kaupunkien säätyläisten etuoikeus. Kansanopetuksen vastuu uskonpuhdistuksen jälkeen siirtyi kirkolle. Kirkollinen kansanopetus sai jo 1600-luvun jälkipuoliskolla vakiintuneet muodot. Tavoitteeksi otettiin, että jokaisen ehtoolliselle tulevan tai avioliittoon aikovan tulisi osata lukea painettua sanaa.

Kolumni Karjala-lehdessä 1.11. 2018

 

 
Lue lisää
2018-10-31 12:23:35

Lotat mahdollistivat maailman parhaan maan

MILLOINKAAN ei tule unohtaa, kuinka suuri merkitys suomalaisten naisten vapaaehtoisella työllä ja uhrauksilla oli sotavuosien taisteluissa.

 

Kolumni Karjala-lehdessä 11.10. 2018


 

 
Lue lisää
2018-10-31 12:10:32

Kuka tuotteistaisi karjalaisen ilon?

KARJALA-LEHDEN näkökulmassa (11.10.18)  toimittaja Markku Paakkinen kirjoitti brändeistä, erityisesti maakuntabrändien merkityksestä ja siitä, miten ihmiset kokevat ne omikseen.

 

Kolumni Karjala-lehdessä 18.10. 2018


 

 
Lue lisää
2018-10-31 10:51:32

Vuoksen lohta ja Saimaan ahventa

RAKASTAN Vuoksea ja Saimaata. Kuutostien maiseman ehdoton ykköskohta on Vuoksen silta, Mansikkakosken silta. Siinä luonto ja rakennettu luonto kohtaavat.

 

Kolumni Karjala-lehdessä 25.10. 2018

 
Lue lisää