2020-3-11 09:55:54

Paniikki ei päästä pälkähästä

Paniikki ei päästä pälkähästä

LAURI KONTRO

Kolumni Karjala-lehdessä 12.3. 2020

KORONAVIRUKSEN leviäminen Kiinasta ympäri maailmaa on pysäyttänyt maailman kellot. Turistihotelleja eristetään, lentoja peruutetaan, pörssit putoavat ja maat sulkevat rajojaan. Suomessa pääministeri antaa suorassa tv-lähetyksessä ilmoituksen eduskunnalle, joka keskustelee viisaasti viruksista. Yksi suositus käy ylitse muiden: peskää kädet.

Paljon pahemmin asiat ovat Kiinassa, jossa kokonaisia kaupunkeja on suljettu ulkomaailmasta. Kiinan talous on riippuvainen viennistä ja kun tavara ei liiku, koko talouskasvuihme alkaa yskiä. Ja kun Kiina yskii, kaikki saavat nuhan.

Median mylläköinnistä voisi luulla, että koko ihmiskunta on vaarassa. Uusi ja odottamaton asia tuottaa suuria otsikoita. Onko siis syytä valmistautua järisyttäviin vaikutuksiin koko maailmassa?

Vaikka ongelma on iso, mikään ei silti viittaa siihen, että maailmanloppu olisi ovella. Medialla on taipumus ampua yli. Asioilla on aina taustansa ja yhteytensä, mikä usein unohtuu.

Kausi-influenssaan eli pahaan kevätflunssaan kuolee Suomessakin vuosittain yli 500 ihmistä, koko maailmassa puoli miljoonaa. Luku vaikuttaa suurelta, mutta on silti häviävän pieni. Meitä maapallon ihmisiä kun sattuu olemaan yli 7000 miljoonaa.

Korona ei siis oikeastaan tuo paljon uutta tilanteeseen. Me kaikki kuolemme joskus johonkin. Ongelmaksi korona muodostuu vasta, jos se ryhtyy leviämään ja tappamaan ihmisiä merkittävästi enemmän kuin nykyiset virukset. Tauti pitää ottaa tosissaan, mutta sen vaikutuksia ei pitäisi liioitella. 

MEDIALLE uusien virusten kaltaiset asiat ovat herkullisia aiheita. Ilmiö on sama kuin ilmastouutisoinnissa. Tarpeellinen ja hyödyllinen puhe ilmastonmuutoksen seurauksista muuttui nopeasti ilmastoahdistuksen lietsomiseksi. Jossakin vaiheessa media itsekin huomasi ylilyöntinsä ja ryhtyi tarjoamaan neuvoja ilmastoahdistuksen voittamiseksi. ”Tarjoamme siis apua ilmastoahdistukseen, jonka olemme itse luoneet”, kirjoitti eräs lehtimies ironisesti.

Kun maailma on yhteinen, on myös paniikin synnyttäminen helppoa. Mitä useammassa asiassa panikoidaan, sitä vaikeampaa on erottaa vakavat uhat vähemmän vakavista. Jos aina huudetaan, että susi tulee, ei kukaan enää usko sen tulevan silloin kun se tulee oikeasti. Tämä on tiedonvälityksen ikuinen ongelma.

JOS VIRUS vastoin kaikkia ennusteita kehittyisikin tappavaksi pandemiaksi, moni pitäisi tuota tietoa epäuskottavana. Tämän vuoksi viranomaisten ja median kannattaa pitää jalat maassa, ei liioitella, mutta ei myöskään vähätellä ongelmaa.

Toistaiseksi näyttää siltä, että Suomessa tämä on ymmärretty. Vaikka media vähän hermoileekin, asiantuntijat ovat kertoneet selkosuomella, että asiat ovat hallinnassa. Viruksia tulee ja viruksia menee, ja jotkut vain ovat pahempia kuin toiset. Jos sattuisi sairastumaan, on onni sairastua Suomen kaltaisessa maassa, jossa terveydenhoito toimii ja on kaikkien ulottuvilla.

Sen takia paras neuvo todella onkin kehotus pestä kädet. Hyvät neuvot ovat usein yksinkertaisia eivätkä aina edes kalliita.

Kirjoittaja on Maaseudun Tulevaisuuden entinen päätoimittaja, joka vaikuttaa Yleisradion hallituksessa.


LAURI KONTRO


« Takaisin