2020-3-25 09:14:49

Peruuttamiset oli tehtävä ajoissa

Peruuttamiset oli tehtävä ajoissa

PERTTI HAKANEN

Kolumni Karjala-lehdessä 19.3.2020


MIKKELISSÄ piti viettää talvisodan päättymisen 80-vuotismuistotilaisuutta ja Karjalan Liiton hengellisiä päiviä. Myös useita alueellisia muistotilaisuuksia oli suunniteltu; osa niistä toteutettiin ennalta sovitusti ja osa hieman pienimuotoisemmin. Karjalan Liiton tilaisuudet Mikkelissä peruttiin. Emme halunneet tuottaa tilaisuuksiin saapuville mitään riskiä altistua mahdollisesti koronavirukselle.

Talvisodan raskaita muistoja olemme miettineet itse kukin, erityisesti on ollut mielessä sodan päättymisen jälkeinen tuska sitoutua erittäin raskaisiin rauhanehtoihin. Ehdot otettiin vastaan leuka rintaan painuneena – kotinsa menettäneitä oli reilusti yli 400 000.

Valtiojohtomme pyrki löytämään nopeasti siirtolaisille uudet asuinsijat ja perheille elämisen edellytykset. Epävarmuus tulevaisuudesta oli evakoilla etsiessään uutta kotiaan, uusiin ihmisiin tutustuessaan, kun samanaikaisesti sydäntä repivä ikävä kotiseudulle painoi mielen mustaksi. Tilanne ei ollut miltään osin helpottunut.

Isänmaamme itsenäisyys säilyi ja siitä oli se ainoa tulevaisuuden sielun kipinä löydettävä – yhteinen itsenäinen kansa tulisi selviämään. Rauhan aikana levottomuudet jatkuivat lähialueillamme: Neuvostoliitto miehitti Baltian maat Viron, Latvian ja Liettuan kesällä 1940. Suomessa tilannetta seurattiin tiiviisti, sillä tämä olisi saattanut olla Suomenkin kohtalo. Nopeasti rauha vaihtui välirauhaksi, kun jatkosota alkoi reilun vuoden kuluttua.

VIIME PÄIVÄT ovat olleet kovin arvoituksellisia historian ajatuksia mukaillen, elämme terveytemme suhteen epävarmoja aikoja. Kiinasta liikkeelle lähtenyt koronavirus saavutti Euroopan ja myös meidät. WHO totesikin tuon viruksen pandemiaksi eli laajalle levinneeksi epidemiaksi. Valtioneuvosto on keskustellut jopa valmiuslainsäädännön asettamisesta ja kansallisen poikkeustilan julistamisesta. Päätöksissä tautipaineen leviäminen ja virukseen sairastuneiden määrä on varmasti valtioneuvostolla ja eduskunnalla keskeytymättömässä seurannassa.

Karjala-lehden ilmestymisen ja tämän kolumnin kirjoittamisen välissä tulee olemaan neljä päivää, joten tilanne torstaina saattaa olla jo huomattavasti vakavampien toimenpiteiden aikaa. Suomessa voimme luottaa niin viranomaisilta saataviin ohjeistuksiin kuin ajankohtaisen tilannekuvan antamiseen sekä kansalaisille että kuntien ja valtion päätöksentekijöille.

Valtioneuvoston rajoitussuositus tilaisuuksien ja tapahtumien järjestämiselle aiheutti mietintää myös meillä Karjalan Liitossa. Liittohallitus käsitteli kevään sääntömääräisten kokousten, maaliskuun liittovaltuusto- ja juhlavuoden liittokokousta huhtikuulla sekä kesäkuun kesäjuhlien järjestämisen riskitöntä toteuttamista.

Tarkoituksenmukaista oli siirtää kokouksemme tulevaisuuteen: ne kutsutaan uudestaan koolle sääntöjen mukaisissa aikarajoissa välittömästi, kun terveysriskit ovat normalisoituneet. Lähiviikot osoittavat, miten pitkälle kokoukset siirtyvät. Kesäjuhlat peruttiin ja seuraavat järjestetään kesäkuussa 2021 Raumalla. Valmistelut ovat jo täydessä käynnissä ja silloin juhlimmekin kahden vuoden edestä!

KESÄJUHLIEN peruuttamispäätös oli monestakin syystä tehtävä riittävän ajoissa, huomioiden jäsenkuntaamme ja myös talouden realiteetit. Tilanne kehittyi siihen suuntaan, että oli epävarmaa, saisimmeko Helsingin juhlille yleisöryntäystä, vaikka viruspaine poistuisikin juuri juhlien kynnyksellä. On myös mahdollista, että epävakaa tilanne jatkuu jopa yli suunnitellun juhla-ajankohdan ja olisimme joutuneet perumaan juhlat lyhyellä varoitusajalla.

Liittohallituksemme teki vastuullisen päätöksen tietäen, että mielipahaa ja useita peruuttamisia tulee niin juhlavalmisteluissa kuin juhlavieraiden matkustamisissa. Juuri yhteisöllisyyden ja vastuullisuuden hengessä halusimme olla ajoissa liikkeellä päätöstä tehdessämme.

Juhlavuotemme muita tapahtumia järjestämme suunnitellusti ohjelmamme mukaan kansallisen terveystilanteen niin salliessa. Tarkastelemme riskit ja valtiovallan ohjeet joka tapahtuman osalta erikseen.

Meille karjalaisille on annettu vastoinkäymisiä ennenkin – vastuullisesti eteenpäin näistä nykyisistäkin selviämme. Sukupolvien ketju – sehän sen kuin vain jatkuu.

Kirjoittaja on Karjalan Liiton puheenjohtaja.


PERTTI HAKANEN


« Takaisin