2020-4-8 06:43:15

Yhdessä selviämme

Yhdessä selviämme

Sanni Grahn-Laasonen 

Kolumni Karjala-lehdessä 2.4.2020


Maamme elää poikkeusoloissa ensimmäistä kertaa sotienjälkeisessä aikana. Kun tammikuussa kävin valtakunnallisen maanpuolustuskurssin, jossa harjoittelimme valmiuslakien käyttöönottoa, en kuunaan olisi kuvitellut, että näille opeille olisi käyttöä jo tulevina viikkoina.

Pandemiauhka on ollut maailman riskiarvioissa korkealla jo vuosien ajan. Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut lukuisia kertoja. Olen huolissani siitä, tehdäänkö Suomessa nyt tarpeeksi – tarpeeksi nopeasti.

Huoli tulevasta on kova ja kysymyksiä on vastauksia enemmän. Meistä jokaisella on tässäkin kriisissä tehtävämme, meitä kaikkia tarvitaan. Kontaktit muihin ihmisiin on rajoitettava aivan minimiin, jotta voimme suojella omaa ja toistemme terveyttä ja osaltamme vaikuttaa siihen, että terveydenhuollon tehohoidon kapasiteetti riittäisi.

Rajoitusten tarkoitus on suojata ennen kaikkea vanhuksia ja pitkäaikaissairaita ihmisiä, joilla on korkeampi riski sairastua viruksesta vakavasti. Suojelemme kontaktien välttämisellä läheisiämme, isovanhempiamme, tämän hyvän maan rakentanutta sukupolvea ja kanssaihmisiä, joilla ehkä tietämättäänkin on perussairaus, joka asettaa heidät suurempaan terveysriskiin koronavirustartuntojen levitessä.

Antakaamme suuri kunnioituksemme ja arvostuksemme niille ammattihenkilöille, jotka toimivat kriisin ”etujoukoissa”: lääkärit ja hoitajat, jotka tulevina viikkoina tekevät pitkää päivää ihmisten pelastamiseksi, etäopetusta antavat maailman parhaat opettajamme, päiväkodin henkilöstö, joka on töissä, jotta yhteiskuntamme kriittisillä aloilla työskentelevät vanhemmat voivat tehdä työtään, ja monet muut ammattiryhmät.

Juuri nyt ihmisten terveyden suojeleminen ja kriisistä selviäminen ovat prioriteetti numero yksi. Yritykset ja työpaikat on pelastettava talouden totaalipysähdyksen yli. Valtio velkaantuu rajusti tulevina kuukausina, ja uudelleenrakentamisesta tulee pitkä tie. 

Kaikesta tästä selviäminen vaatii paljon - ja viimeistään nyt jokainen toivottavasti ymmärtää, että taloutta pitää hoitaa kurinalaisesti ja huolellisesti hyvinä aikoina, jotta odottamattomat iskut voidaan kohdata vahvempina kuin nyt.

Emme vielä tiedä, miten kauan tämä kriisi jatkuu ja mitä vielä edessämme on. Haluan silti ajatella, että jotain hyvääkin jää. Poikkeuksellisen ja epävarman tilanteen kauneus on yhteisöllisyydessä. Toivon, että empatia, naapuriapu ja hyväsydäminen vapaaehtoistyö kantavat kriisin jälkeenkin.

Haluan uskoa, että tästä myös opitaan. On ennenaikaista arvioida pysyviä muutoksia, mutta varmaa on, että läpi yhteiskunnan digitalisaatio ottaa valtavan harppauksen tänä keväänä. 

Tästäkin selvitään – pakkohan on. Yhdessä, kuten aina aikaisemminkin.

Eduskunnan Karjala-kerho ehti aloittaa toimintavuotensa ennen koronakriisiä. Saimme eduskuntaan vieraiksemme runsaan joukon karjalaisia toimijoita. Kokoonnuimme pohtimaan, miten voisimme edistää yhdessä Karjalan ja karjalaisen kulttuurin tunnettuutta.

Helmikuun tilaisuus tuotti hyviä ajatuksia. Yhteen konkreettiseen ehdotukseen tartuimme heti: jätimme hallitukselle kirjallisen kysymyksen evakkojen omasta liputuspäivästä. Sen te ansaitsisitte. Historia voi opettaa meitä muita, ja unohtaa emme saa.

Kirjoittaja on Kokoomuksen varapuheenjohtaja, hämäläinen kansanedustaja, evakon tyttärentytär ja eduskunnan Karjala-kerhon puheenjohtaja.


SANNI GRAHN-LAASONEN


« Takaisin