2020-4-29 07:09:02

Nuoren pääministerin kova koulu

Nuoren pääministerin kova koulu

RISTO UIMONEN

Kolumni Karjala-lehdessä 9.4.2020.

POLIITTINEN johtaja ei voi valita aikaa, jolloin hän saa vastuun maasta kannettavakseen. Sanna Marin hoitaa nyt Suomen kaikkien aikojen nuorimpana pääministerinä koronaviruksen aiheuttamaa terveys- ja talouskriisiä. Esko Aho sai vuonna 1991 silloisena nuorimpana pääministerinä syliinsä suuria ongelmia enemmän kuin kukaan hänen edeltäjänsä sodan jälkeen.

Marinista ei tullut pääministeriä vaalivoiton turvin, vaan Antti Rinteen epäonnistumisen seurauksena. Marin voitti täpärästi Sdp:n valtuuston äänestyksessä Antti Lindtmanin, ja hänet nimitettiin Suomen vaikutusvaltaisimpaan poliittiseen tehtävään joulukuussa 34-vuotiaana.

Mitä siitä seuraa, kun uudella pääministerillä ei ole pitkää poliittista uraa eikä vielä elämänkokemustakaan? Tuollaisia kommentteja sateli eri tahoilta jo ennen kuin kukaan oli kuullutkaan Wuhanista. Samalla tavalla ajateltiin Ahosta aikoinaan. Uusi pääministeri oli 36-vuotias poliittinen broileri eli poliitikko, joka ei ollut tehnyt mainittavaa uraa politiikan ulkopuolella. Ministerikokemusta hänellä ei ollut.

Aholla oli tukenaan Keskustan veret seisauttava vaalivoitto, jonka saavuttamisessa hänellä Kannuksen Kennedynä ja puoluejohtajana oli merkittävä osuus. Muutama kuukausi vaalivoiton jälkeen paljastui, että Aho joutui pääministerinä suoranaiseen kiirastuleen.

OLIPA PÄÄMINISTERI nuori tai vanha ja kokenut, tehtävä on nykyisin ilman kriisejäkin epäinhimillisen raskas. Siinä on vaikea onnistua. Kyse on siitä, epäonnistuuko pääministeri täysin, vähän tai saako hän torjuntavoiton eli siedettävän tappion.

Voi olla, että elämme sodan jälkeisen taloushistorian raskainta aikaa, kun näkymättömäksi viholliseksi luonnehdittu virus on rysäyttänyt Suomen ja Euroopan talouden päin seinää. Nyt lasketaan pelonsekaisin tuntein kuolleiden määrää ja kansantuotteen romahduksen suuruutta. Bkt uhkaa supistua tänä vuonna enemmän kuin lamavuonna 1991 (-6 %) tai pankkikriisin synkimpänä vuonna 2009 (-8 %).

Aika näyttää, tuleeko Marinin kaudesta Ahon kauttakin vaikeampi. Ahon kauteen kasautuivat lähes kaikki mahdolliset suuret pulmat. Ruotsi päätti hakea EU:n jäsenyyttä kertomatta siitä Suomelle. Neuvostoliitto hajosi. Markka devalvoitiin, ja päästettiin myöhemmin kellumaan. Talous romahti, ja tuli pankkikriisi. Työttömien määrä ylitti puoli miljoonaa. Yrityksiä kaatui. Ihmiset tekivät itsemurhia. Paavo Väyrynen lisäsi kaaosta eroamalla ulkoministerin paikalta kaataakseen hallituksen.

Ahon hallitus vei Suomen EU:n jäseneksi vastoin keskustalaisten tahtoa, ja Aho selvisi kuin ihmeen kaupalla kaikista vaikeuksistaan. Talouskasvu kiihtyi, mutta vaalitappio vei Keskustan oppositioon kahdeksi kaudeksi.  

AHO KIRJOITTAA kirjaa ensimmäisestä pääministerivuodestaan. Olen itse tehnyt 1995 Ahon pääministerikaudesta kirjan Nuori pääministeri. Ahon hallitus oli kahden miehen show: Ahon ja valtiovarainministeri Iiro Viinasen, joka oli myös ensikertalainen hallituksessa. 

Ahon aikana tv-kuvissa komeilivat miehet. Nyt kuvaruudun täyttää viisi naisministeriä. Kolme heistä on Marinin tavoin nuoria ja ensikertalaisia hallituksessa. Viiden naisen ”show” on ollut toistaiseksi vaikuttava, ja he ovat yllättäneet monet päättäväisyydellään.

Pääministerin ikä ei tätä peliä ratkaise eikä sukupuoli. Kaikki riippuu siitä, mitä hallitus tekee. Suomen kannalta on silti paradoksaalista, että kohtalo valitsi taas nuoren pääministerin vastuunkantajiksi juuri silloin, kun vastuun taakka on poikkeuksellisen raskas.

 

Kirjoittaja on espoolainen tietokirjailija.


RISTO UIMONEN


« Takaisin