2019-1-16 10:01:33

Suomen naisten menestyksen salaisuus

Suomen naisten menestyksen salaisuus

RIITTA UOSUKAINEN

valtioneuvos

Kolumni Karjala-lehdessä 20.12. 2018

AFGANISTANISTA kysyttiin Suomen naisten asemasta. Kysyttäessä vastasin.

Olen vannoutunut parlamentarismin kannattaja. Maailman ensimmäiset naiskansanedustajat astelivat Suomen eduskuntaan vuonna 1907. Toki Uudessa-Seelannissa ja joissakin Yhdysvaltain osavaltioissa naiset saivat äänestää, mutta vaalikelpoisia he eivät olleet eivätkä tulleet valituiksi.

Suomessa niin naiset kuin miehet saivat yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden vuonna 1907. Siitä alkoi Suomen naisten menestystarina, mutta myös miesten. Yhdessä asioita pitää hoitaa. Äänioikeus on itsenäisyyttä vanhempi.

Vallan kolmijako on todella tärkeä. Lainsäädäntövalta, hallitusvalta ja riippumattomat tuomioistuimet juontavat Montesqieun vallan kolmijaosta, jota pidän yhä erinomaisena. Asiaan vaikuttaa, että olin Suomen eduskunnan ensimmäinen naispuhemies 1994-2003, peräti yhdeksillä valtiopäivillä. Olin toiminut kansanedustajana vuodesta 1983 sekä opetus- ja tiedeministerinä 1991-93.

TYÖKENTTÄNI oli hyvin monipuolinen. Mieheni tuki oli välttämätön. Poikani, nyttemmin anestesialääkäri ja vaimonsa, lääkäri niin ikään, oli 9-vuotias kun vaihdoin suomen kielen ja kirjallisuuden opettajan työn poliitikon uraan. Poikani oli parhaassa mahdollisessa hoivassa, sillä äitini hoiti hänet kotona.

En lakkaa korostamasta isovanhempien merkitystä lasten hoidossa. Pojantyttäreni on ollut perhepäivähoidossa ja kunnallisessa päivähoidossa. Olemme olleet mukana hoidossa niin paljon kuin mahdollista. Upseeripuolisoni on ollut mallikelpoinen rinnallakulkija, isä ja vaari.

Kirjoitan teemasta, koska olen saanut tehdä työtä sivistyksen, koulutuksen, kulttuurin, turvallisuuden, maanpuolustuksen ja eduskunnan hyväksi vapaasti; aikaa, energiaa ja osaamistani käyttäen. Perheen ja työn yhteensovittaminen on edelleen ongelmallista, vaikka Suomessa asia on hoidettu varsin hyvin. Tästä syystä myös perheet pienenevät.

PÄIVÄHOITOON sijoittaminen on yksityiskohta Suomen naisen vapaassa työskentelyssä ja urakehityksessä. Tärkeää on kiinnittää huomiota myös palkkaukseen.

Olennaisinta naisten menestyksessä on kuitenkin koulutus. Suomalaiset naiset ovat täysimittaisesti hankkineet itselleen sopivan koulutuksen. Kaikilla naisilla on mahdollisuus hankkia peruskoulutus, sitten akateeminen tahi ammatillinen koulutus. Naiset loistavat esimerkiksi opetus- ja hoiva-alojen koulutettuina sekä politiikan, taiteen, yliopistomaailman ja median huipputehtävissä.

Naiset eivät enää epäile, ettei nainen voi saavuttaa kansallisia huipputehtäviä presidentiksi asti, ja kansainväliset tehtävät ovat yleisiä. Tähän vaikuttaa myös Euroopan Unionin jäsenyys.  Kansainväliset tehtävät myös vapaaehtoistoiminnassa ovat naisten suosiossa.

MAAILMAN sosiaaliset ja terveyspulmat, lisääntymisproblematiikka, köyhyys, pakolaisuus, iskevät ensisijaisesti naisiin ja lapsiin. Tuntuu hirmuiselta, jos sulkee silmänsä meillä näiltä asioilta. Työtä riittää. Suurten valtioiden politiikka on pelottavaa, aseet puhuvat, lakeja ja sopimuksia rikotaan. Pakolaisia hukkuu edelleen Välimereen. ETYJ:n tarkkailijoita ammutaan. Vihapuheet ja valeuutiset rehottavat. Mihinkään ei voi luottaa.

Energiamme on kohdistettava auttamaan niitä kansoja, jotka kuolevat verta vuotaen maailman kylmillä lattioilla, raunioissa, teltoissa.

Maailman naispuhemiehet kokoontuivat virkavuosinani usein. Kerran Jamaikassa pienten ja rohkenen sanoa kehittymättömien maiden naisedustajat katsoivat meihin Suomen, Ruotsin, Norjan, Saksan ja Britannian puhemiehiin kuin johtotähtiin. He valittivat korruptiosta. Kotimaissa heiltä kysyttiin, miten he voivat osallistua politiikan likaiseen peliin.

Puheenvuorossani sanoin, että meillä kaikilla nyt edistyneillä on ollut samat taistelut voitettavana. Samoja siivoojatyttöjä olemme olleet. ”Jos peli sinusta puhdistuu, mene mukaan ja tee työsi. Se on ollut ainakin oma periaatteeni.”

Suomen naisten menestyksen salaisuus on koulutus ja työ, työ ja työ. Oikotietä ei ole.

RIITTA UOSUKAINEN


« Takaisin