2019-1-30 08:03:16

Ennen oli sittenkin huonommin

Ennen oli sittenkin huonommin

LAURI KONTRO

Kolumni Karjala-lehdessä 24.1. 2019


YHDYSVALTAIN entinen presidentti Barack Obama pistäytyi viime syksynä Helsingissä. Obama kertoi lastensa kysyneen häneltä ennen matkaa, millainen maa se Suomi mahtaa olla.

”Sanoin lapsilleni, että suomalaiset ovat maailman onnellisimpia ihmisiä,” Obama kertoi.

Siinäpä uutinen. Että mekö maailman onnellisimpia. Ei voi pitää paikkaansa! Obaman täytyy olla ihan pihalla. Monet lähes järkyttyivät Obaman sanoista. Vain täysin tietämätön voi pitää meitä maailman parhaana maana.

Mutta, mutta. Ehkäpä Obama ei ollut ainakaan kokonaan väärässä. Tai ehkäpä hän oli lähes oikeassa. Kaukaa näkee usein paremmin kuin läheltä. Ehkäpä asiat ovat meillä sittenkin aika hyvin.

Vanha kansanhokema on, että kyllä ennen asiat olivat paremmin. Tätä uskomusta eivät kuitenkaan tilastot tue, ”kansa” on kuin onkin väärässä. Näyttää pikemminkin siltä, että lähes kaikki asiat olivat aiemmin huonommin. Useimmat asiat ovat kehittyneet koko ajan parempaan suuntaan.

SUOMESSA, kuten muuallakin, väkivalta on iso ongelma. Silti kannattaa huomata, että väkivaltarikosten määrä on kääntynyt laskuun. Vuonna 2017 Suomessa tehtiin 61 henkirikosta. Edellisen kerran oltiin tällä tasolla vuonna 1895, ja silloin suomalaisia oli vain puolet nykyisestä. Suomi on turvallinen maa.

Itsemurhaluvut ovat tunnetusti olleet Suomessa korkeita. Niissä on kuitenkin tapahtunut viime vuosina jyrkkä pudotus. Vaikka itsetuhoisuus on ongelma, se ei ole enää niin suuri ongelma kuin ennen.

Suomen koululaitos on todettu Pisa-tutkimuksessa yhdeksi maailman parhaimmista, ehkä jopa parhaaksi. Suomalaiset ovat koulutettua väkeä. Suomen yliopistot ja muut oppilaitokset houkuttavat opiskelijoita ympäri maailmaa.

Suomalainen terveydenhuolto on maailman kärkeä ja kaikista epäilyistä huolimatta tehokasta. Väestön ikääntyminen aiheuttaa kuitenkin isoja ongelmia, ja tätä kysymystä hallitukset ovat yrittäneet ratkaista uudistamalla sote-järjestelmän. Toistaiseksi uutta sotea ei ole saatu pystyyn, vaikka yritystä on ollut. Tuleville vuosille riittää siis vielä tekemistä.

Suomi on yksi maailman puhtaimmista maista. Äskettäin tuli tieto siitä, että kaatopaikoille menee enää yksi prosentti jätteistä, kaikki muu kierrätetään tai käytetään energiaksi. Saavutus on huikea, kun tiedetään, että monet maat ovat kirjaimellisesti hukkumassa jätteisiin.

Suomen vesistöt ovat puhdistuneet viimeisten vuosikymmenten aikana. Sellutehtaat eivät enää pilaa jokia ja järviä vaan jauhavat puhdasta rahaa. Samaan aikaan Suomen metsät kasvavat ennätystahtiin. Tämän ohella Suomessa on suojeltu valtavat pinta-alat talouskäytöltä; yli puolet Euroopan tiukasti suojelluista metsistä on Suomessa.

SÄÄTYKIERTO Suomessa toimii. Työläisen ja talonpojan lapsesta voi tulla presidentti tai pääministeri. Ihmisen ei tarvitse syntyä kultalusikka suussa voidakseen päästä yhteiskunnan johtopaikoille.

Suomella ei ole ratkaisemattomia ongelmia naapurimaidensa kanssa. Ja huolimatta kansainvälisen tilanteen kiristymisestä Suomi on pystynyt pitämään yllä keskusteluyhteyttä niin itään kuin länteen. Suomen itsenäisyys ja riippumattomuus ovat lujalla pohjalla.

Luettelo on pitkä, ja sitä olisi helppo jatkaa. Viimeistään tässä vaiheessa kuitenkin moni huokaa: ”
kyllä, kyllä, mutta
 kun monet asiat ovat sittenkin huonosti.”

Tämäkin pitää paikkansa. Jotkut asiat ovat huonosti. Hyvä puoli on, että ongelmista voidaan keskustella ja niitä todella myös korjataan.

Menneeseen kannattaa siis vilkaista. Suomessa asiat ovat nykyisin paremmin kuin ennen. Sitä me emme vain aina hoksaa.

Tarvittiin eräs Barack Obama kertomaan se suomalaisille.

 

Kirjoittaja on Maaseudun Tulevaisuuden entinen päätoimittaja, joka vaikuttaa YLE:n ja Karjala Lehti Oy:n hallituksissa.


LAURI KONTRO


« Takaisin