2019-2-20 12:24:50

Ystävänpäivä karjalaisessa hengessä

Ystävänpäivä karjalaisessa hengessä

PERTTI HAKANEN

Kolumni Karjala-lehdessä 14.2. 2019


KEVÄT alkaa täällä Helsingissä jo ajoittain näyttäytyä, kun aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta ja sulattaa tammikuussa sataneita lumikinoksia. Plussakelillä kuulen veden lorisevan asfalttia pitkin viemäriin ja mietin sitä, miten kevään äänet ja tuoksut eroavat täällä Helsingissä 2000-luvulla, kuin luovutetun Karjalan pitäjissä 1900-luvulla.

Asfalttia ei tuolloin ollut ja viemäreitäkin vähemmän. Viipurin kadutkin olivat mukulakiveä ja niillä kulki enimmäkseen hevoskärryjä. Tuskin myöskään lumi oli niin tummaa, kuin täällä Helsingin ydinkeskustassa, jossa autojen pakokaasut värjäävät valkoisen ruskeaksi.

Tänään 14. helmikuuta on Ystävänpäivä ja se vie ajatukseni ystävyyteen, kumppanuuteen ja huolenpitoon. Mitä nämä oikein eri konteksteissa tarkoittavat ja ovatko ne suhteita vai käyttäytymismalleja? Vai ehkä molempia!

Joka tapauksessa ystävyys on rooli, siinä missä vanhemmuus, esimiehenä oleminen tai vaikkapa asiakaspalvelijana toimiminen. Rooli ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pitäisi olla epäaito, vaan miten reagoimme eri tilanteissa. Esimerkiksi kotona voi puhua vapaasti ja näyttää omat tunteensa, kun taas työssä näin ei voi aina tehdä, sillä korrektius sekä hienotunteisuus on oltava läsnä. Mutta silti olen oma itseni jokaisessa roolissa ja nautin erilaisista sosiaalista tilanteista.

KARJALAN LIITTO on ollut minulle aina paikka, jossa saan tunteilla tilaisuuden koittaessa. Tällä tarkoitan evakkotarinoihin eläytymistä ja kaipuuta luovutetun Karjalan maisemiin sekä kulttuurista keskustelua. Erilaiset tarinat saavat tunteet pintaan ja näiden tunteiden ja ihmisten kohtaamisten jälkeen oloni on uudistunut ja mieleni kirkas.

On hienoa johtaa tätä heimokulttuuriliittoa, se on hyvin erilaista kuin poliittinen työ, jota täällä Arkadianmäellä teen. Yhtäläisyyksiä töistäni löytyy kuitenkin paljon. Molemmissa tarvitaan määrätietoisuutta, uskallusta tehdä muutoksia, vuoropuhelua sidosryhmien kanssa ja taitoja tehdä kompromisseja.

PALATAKSENI ystävyyteen, josta kirjoitukseni aloitin, haluan mainita liittomme halun tuoda Karjalan ystäviä yhteen ja aikaansaada monia uusia ystävyyssuhteita. Tähän tärkein konkreettinen väline on tapahtumamme, joihin osallistuminen tulisi olla helppoa ja tapahtumistamme tulisi löytyä jokaiselle ikäluokalle kiinnostavaa tekemistä.

Vain silloin olemme onnistuneet työssämme. Luonnollisesti piirit ja seurat tekevät tätä hienoa työtä päivittäin ja tuntevat jäsenensä, joille tapahtumia ja retkiä suunnitellaan. Uskon, että monet ystävyyssuhteet ovat saaneet alkunsa yhteisen harrastuksen tai kiinnostuksen kohteen parista ja uskon, että monet karjalaissieluiset henkilöt ovat kohdanneet toisensa tapahtumissamme.

Toivon, että annatte ja vastaanotatte paljon ystävällisyyttä, niin tänään ystävänpäivänä, kuin muinakin vuoden 364:nä päivänä. Mukavaa ystävänpäivää ja nähdään karjalaisissa tapahtumissa!

 

Kirjoittaja on Karjalan Liiton puheenjohtaja ja Keskustan kansanedustaja. 

PERTTI HAKANEN


« Takaisin