2019-3-20 08:01:26

Erikoistarjous evakoille!

Erikoistarjous evakoille!

ANNA KORTELAINEN

kirjailija

Kolumni Karjala-lehdessä 14.3. 2019

  

Huhtikuun kuudes 1940: Suomen Kuvalehti kolahtaa siirtoväkiperheen evakkoasunnon eteiseen. Perhe on ahtautunut helsinkiläistuttavien asunnon ruokasaliin. Omaan vuokrakotiin on toiveita päästä kesän jälkeen. Talvesta asti on oltu kaukana kotoa, mutta menetettynä koti on ollut vasta kolmisen viikkoa.

Lehdestä löytyy koko sivun mainos, jossa WSOY tarjoaa osamaksulla kirjahyllyn ja kirjapaketin yhdistelmää: ”Tuhoutuneen kodin uudisrakentajille ja myös uuden kodin perustajille tarjotaan nyt tilaisuus valikoidun peruskirjaston hankkimiseen.” 

Kustantamo on toimittanut kirjakauppoihin ”sivistyskodin täydellisen luettelon”, josta ostaja voi valita, joskin WSOY suosittelee kolmen hyllyn täyttämistä sen omalla valikoimalla. Ensin luetellaan tietokirjallisuus: Viisiosainen Kansallinen elämäkerrasto, Mannerheimin elämäkerta, neliosainen Emännän tietokirjaMaapallon eläinkuvasto, tohtori Railon viisiosainen Yleisen kirjallisuuden historia, Newcombin TähtimaailmaSuomen taidetta 1800-luvulla, kaksiosainen Suuri puutarhatietokirja, professori Leiviskän Maailman maat ja valtiot, 1600 reseptiä sisältävä Keittotaito, tohtori Soinisen Kotilääkäri sekä ehkä hieman yllättäen kaksiosainen Marttyyrien historia.

Tällä ”wikipedialla” perheen on tarkoitus päästä henkisesti jaloilleen. Koululaiset saavat ainesta esitelmiinsä, vanhemmat hakuteoksensa joilla he saavuttavat taas huushollinsa tiedollis-taidollisen omavaraisuuden. Sitten luetellaan kaunokirjallisuuden kaanonpaketti: Aleksis Kiven Seitsemän veljestä, Topeliuksen kolmetoistaosainen Kootut teokset, Linnankosken Kootut teokset, Cervantesin Don Quijote, Maila Talvion Itämeren tytär, Järnefeltin Vanhempieni romaani, Selma Lagerlöfin Valitut kertomukset, Mika Waltarin Helsinki-romaani, Wilkunan Miekka ja sana, Nortamon Kootut teoksetsekä Kirjailijaliiton toimittama Suomalaiset kertojat.

Vuoden päästä kaikki on toisin. Suomen Kuvalehden ilmestyessä 20. syyskuuta 1941 Viipuri on juuri vallattu takaisin, ja monet asukkaat suunnittelevat kiihkeästi paluumuuttoa. WSOY ilmoittaa nyt, että ”Tarjouksemme jatkuu vielä”. Kirjaluetteloa on päivitetty. 

Tietokirjahyllyyn paketoidaan nyt myös Ikuisia ajatuksia -valikoima, tohtori Haavion Suomalaisen muinaisrunouden maailma, Tuomi Elmgren-Heinosen Toivo Kuula -elämäkerta, rehtori Wegeliuksen Aselaiva, Heli Nirosen elämäkerta yleisurheilija Verner Järvisestä, Samuli Paulaharjun matkakirja Kiveliöitten kansaa, Semjonovin jokamiehen talousmaantieto Maan antimet sekä evakoille raastavan ajankohtainen Dale Carnegien menestysopas Miten saan ystäviä. Samaten pakettiin kuului kuvateos Suomi kuvina sekä Topeliuksen kuva-elämäkerta. 

Kaunokirjallisuuden hyllyyn tarjottiin nyt myös Uuno Kailaan Kootut runot, kahdentoista kotimaisen romaanin yhteisnidosta (Järnefelt, Järventaus, Leinonen, Ståhlberg, Anttila) sekä samantapaista settiä ulkomaisia klassikkoja: Dickensin Pickwick-kerho, Wallacen Ben-Hur, Reuterin Setä Bräsig, Gogolin Kuolleet sielut, Balzacin Ukko Goriot, Brontën Kotiopettajattaren romaani, Pestalozzin kasvatusromaani Lienhard ja Gertrud sekä Starbäckin historiallinen romaani Engelbrekt Engelbrektinpoika. ”Nykyaikaisista” käännösromaaneista mukaan pääsevät Sienkiewiczin Quo vadis?, Johan Fabritiuksen Marietta sekä Hall Cainen Ihmisen osa. ”Käytännöllisiin teoksiin” on nyt lisätty, varmaan syystäkin, Lakiasiain käsikirja.

Niin kannatettava kuin tämä henkisen toipumisen paketti olikin, toivoa sopii, että Viipuriin palaava perhe ei tarttunut tarjoukseen ja raahannut kirjoja ja lasiovellista kirjahyllyä Viipuriin.

ANNA KORTELAINEN


« Takaisin