2019-7-10 07:29:27

SUVEN SIIVOUSPÄIVÄ

Suven siivouspäivä

RIITTA UOSUKAINEN

valtioneuvos


Kolumni Karjala-lehdessä 20.6. 2019


JUHANNUS osuu omalle juhlaviikolleni. Tänään 16. 6. on 51. hääpäivämme ja tiistai 18.6. on syntymäpäiväni, 77 vuotta. Lisäksi on lähiperheen ja tosi ystävien syntymäpäiviä roppakaupalla, paljon Kaksosia. Topi on poikkeus, kuninkaansininen Jousimies.

Juhannuksen kirkollisuutta piti oikein Kirjasta etsiä. Toki Johannes Kastaja tuli mieleen. ”Johannes kutsuu saarnallaan, autuuden tietä tuntemaan.” Katolinen kirkko toi juhannukselle nimen sitomalla sen Johannes Kastajaan, mutta paljolti keskikesän juhla liittyy luontoon ja pakanallisiin menoihin. Vielä 1800-luvulla esimerkiksi ortodoksit juhlivat Ukon juhlaa, ja Ukon maljaa on nostettu perinteen mukaan.

”Annas Ukko ummertasi, siniviitta viimojasi, miehen ainoan avuksi, yksinäisen ympärille. Pui, Ukko tulista riihtä, tuli tuiski ikkunoista, säkenet ovesta säikky.”

TAIKOJA tehtiin ja loitsuja luettiin yhtäältä runsaan vuodentulon ja suotuisan sään varmistamiseksi. Toisaalta lempi, rakkaus, naimaonni olivat kohteina, vieläpä ykkösinä.

Täällä kotona Etelä-Karjalassa linnut ovat tärkeitä. Tänä kesänä olen nauttinut satakielen laulusta uneen uupuessani ja herännyt käen kukuntaan.

Isot linnut ovat nykyään vauhdissa, vieläpä sata naakkaa on pihallamme ollut yhtä aikaa. Tietooni on tullut, että ne käyvät syömässä tärkkiä Kaukopään tehtailla! Varikset vaeltelevat männystä mäntyyn, ja erikoisin herättäjä on ollut haukkuva harakka. Lempiharakkani matkii naapurin koiraa. En ollut uskoa korviani, mutta hereille tuo veitikka sai monena aamuna.

Pikkulintuja on entistä vähemmän, onneksi sentään rastaita, punarintoja ja västäräkkejä näkee. Ja kaikkein ahkerin on peipponen, joka laulaa koko kesän.

Käen kukunnasta siis naimaonnea laskettiin – tosin määrät voivat kääntyä elämän ja kuoleman ennusteeksi.

JOKA juhannus olen poiminut joko yhdeksän tai seitsemän kukkaa tyynyn alle, mutta mitään ei ole ilmaantunut. Niitylle tai puutarhaan en ole alasti mennyt kierimään. Alastomuustaikoja on paljonkin, vasta piti heittää katolle alastonna ja katsoa suunta.

Juhannussauna on vahvimmin säilynyt tapa. Katselin juhannukseen liittyviä mainoksia, moderneja ”taikoja”. Ne keskittyvät ruokaan ja juomaan. Erityisiä juhannusruokia näytti olleen vain Pohjanmaalla juhannusjuusto. Sitä en ole saanut.

Muuten voinee todeta, että juhannuksena grillialttarit roihuavat, lihat, kanat ja makkarat saavat kyytinsä, salaatitkin tuikataan nykyään grilliin. Omat juhannusherkkuni on kala kaikissa muodoissa.

Kesä alkaa ja juhannus kukoistuu uusilla perunoilla, voilla, sillillä ja tillillä. Pääsin Vuoksenniskan torille pitkästä aikaa keppini kanssa, ja voi sitä tuoreiden kasvisten, piirakoiden ja leipien ihanuutta. Retiisitkin ovat kuin rubiineja.

Jokainen haastattelemani juhannuksenviettäjä mainitsi juhannussiivouksen. ”Pirtti on jo pesty puhtoinen, pihamaakin laastu on!”

Ennen keskityttiin siivoamaan jouluna ja juhannuksena, talvella ja kesällä. Lehvät ja koivut ja seppelet otettiin koristeiksi.

Me annoimme kasvaa taloomme koivukujan ajatellen, että juhannuskoivut ovat siinä valmiina. Yhdestä koivusta salama vei latvan mutta toki nämäkin riittävät.

MIKÄ ihana vehreys! Meillä on Maskusta 1980 noutamamme tammi, ja se on taimesta kasvanut, rakas juhannuspuu, todella laaja, ja sitä sopii halata.

Lapsenlapsemme lempipuu on terijoensalava; saa kiipeillä. Ja hevoskastanja on antanut meidän nauttia tänä vuonna varhaisesta kukinnasta, se on sytyttänyt upeat lyhtynsä.

Ilmastonmuutos on monena vuonna saanut aikaan kokonpolttokiellon. Suomalaiseen juhannukseen kuuluvat vesi ja tuli. Tällä alueella Immalanjärvi, Saimaa ja Vuoksi ovat juhannuksen tärkeät miljööt, ja uskoakseni tänä vuonna kokot roihuavat.

Varhaisempina vuosina sonnustauduttiin kansallispukuun ja lähdettiin kokkojuhlaan, joka oli ohjelmallinen iltama. Kauan sitten Lappeenrannan Myllysaaressa sain olla puhujana ja sytyttää kokon. Annoin merkin, ja varuskunnasta ammuttiin kokko tuleen! Kokemus oli huikea.


RIITTA UOSUKAINEN


« Takaisin