2019-11-6 10:33:11

Tämä on minun totuuteni

Tämä on minun totuuteni

RISTO UIMONEN

Kolumni Karjala-lehdessä 31.10. 2019 

ON PAKKO kirjoittaa tietokirjoista, kun on viettänyt juuri kolme päivää Helsingin sekä yhden päivän Turun kirjamessuilla. Edessä ovat vielä marraskuun lopulla pidettävät Jyväskylän kirjamessut.

Sunnuntaina Helsingin messuilta jäi eritoten mieleen kaksi kirjaesittelyä: Jukka Seppisen Kun presidentti Koivisto esti Karjalan palauttamisen ja pääministeristä kertova kirja Antti Rinne ‒ koko tarina. Päivän kahdeksaan tuntiin mahtui lukuisia muitakin tapahtumia. Laulaja Anna Puu kertoi esimerkiksi vetävästi omasta panoksestaan Mari Koppisen hänestä kirjoittamaan kirjaan Minä olen Anna Puu, josta tehdyn äänikirjan Puu on lukenut itse.

Seppisen tilaisuus osoitti, että Karjalan palautus kiinnostaa yhä, sillä aihe täytti suuren Suomenlinna-salin lähes täysin. 

Seppisen loppuyhteenveto Karjalan takaisin saamisesta oli karu: ikkuna oli hetken auki Mauno Koiviston presidenttikaudella, mutta meni Koiviston jarrutuksen takia kiinni ‒ lopullisesti. Oletettavasti moni kuulija olisi toivonut lohdullisempaa arviota, vaikka tiesi paikalle tullessaan, että asia on juuri niin kuin Seppinen sanoi.

ANTTI RINTEEN tilaisuudessa nousi esiin hänen kirjassa kertomansa tapahtuma heinäkuulta 2017. Rinteen mukaan Juha Sipilä kysyi häneltä Porin Vaakunan kabinetissa kello 23 maissa, oliko SDP valmis tulemaan hallitukseen ”siten, että SDP ja Keskusta toteuttaisivat soten yhdessä ilman markkinamallia”. Hallitusohjelma olisi pysynyt muuten ennallaan. Sipilän tarjous tarkoitti Kokoomuksen pudottamista hallituksesta, Rinne tulkitsee.

Sipilä sai rukkaset. Rinne halusi pääministeriksi. Hän vastasi, että SDP menee hallitukseen vain uusien vaalien kautta. Sipilä oli saanut saman vastauksen Rinteeltä myös kesäkuussa 2017 sen jälkeen, kun Perussuomalaiset oli hajonnut ja hän tunnusteli hallitusvaihtoehtoja.

Sipilä on kiistänyt Rinteen kertoman heinäkuun tarjouksesta. Hän ei ole tehnyt omien sanojensa mukaan hallitustarjouksia kenellekään lukuun ottamatta kesäkuuta 2017. Rinne pitää Sipilän heinäkuista tarjousta todellisena, Sipilä omaa tarjoustaan kesäkuussa. 

SIPILÄN kantaa tukee kaksi asiaa. Ensiksikin se, että hän on kertonut julkisesti kesäkuisesta tarjouksestaan SDP:lle. Kirjoitan siitä uudessa kirjassani Tulos tai ulos – Juha Sipilän myrskyisä pääministerikausi. Siinä Sipilä toteaa, että kesäkuinen hallitustarjous kiinnosti Rinnettä. Tämä selvitteli asiaa, mutta torjui sen lopulta.

Rinnettä vastaan puhuu myös se, että hän kiisti kirjassa kertomansa Helsingin Sanomissa 18.10.2017, kun Ilta-Sanomat oli uutisoinut siitä epämääräisesti. ”Itse luin jutun ja yllätyin, että tuollaista kirjoitetaan”, Rinne kommentoi. Ylen haastattelussa viime perjantaina Rinne sanoi puolestaan Sipilän tuoreeseen kiistämiseen viitaten: – En lähde tähän keskusteluun. Totean, että se mitä kirjassa on kirjoitettu, on minun totuuteni tässä asiassa. 

Minun totuuteni on myönnytys sille, että kyse on siitä, miten hän tulkitsee käytyjä keskusteluja ja että muitakin totuuksia voi olla. On päivänselvää, että jokainen katsoo asioita omasta näkökulmastaan.

Rinne sai lopulta vaaleissa sen, mitä halusi: pääministerin paikan. Hän arvioi aivan oikein kesällä 2017, että jos SDP tarttuu Sipilän tarjoukseen, siltä menee mahdollisuus voittoon seuraavissa eduskuntavaaleissa. Omien asemien vahvistaminen oli sotea tärkeämpi tavoite SDP:lle ja Rinteelle.

SDP torjui samalla tavoin myös Esko Ahon tarjouksen tulla hallitukseen 90-luvun laman aikana maan vaikeaa taloustilannetta ratkomaan.

 

Kirjoittaja on espoolainen tietokirjailija.

RISTO UIMONEN


« Takaisin