2020-1-15 08:26:03

Sallikaa lasten tulla minun tyköni - joulunakin

Sallikaa lasten tulla 
minun tyköni - joulunakin

RIITTA UOSUKAINEN

Kolumni Karjala-lehdessä 19.12. 2019


KULUNUT vuosi on ollut minulle terveyssyistä vähän erakoitumisenkin aikaa. Toki sisältöä, etenkin kulttuuria, on hyvien ystävien ansiosta sopivasti riittänyt. Jouluun sukelsin Kolmen Ristin Kirkossa Bachin jouluoratoriota kuunnellen.

Politiikassa on riittänyt vauhtia ja vaarallisia tilanteita ylen määrin. En nyt arvioi äänestystuloksia, mutta yhdeksillä valtiopäivillä puhemiehen nuijaa heiluttaneella olisi sanottavaa keskustelujen sisällöistä ja muodoista. Arvokkuutta kaivataan.

PUUTUN arvokeskusteluun vain yhdestä näkökulmasta, kun lähestymme joulua. Kristilliset arvot ovat sekä sallittuja että suvaittuja milleniaalien aikanakin. Onko laitaa, että monin tavoin oppineet ja suvaitseviksi itseään sanovat ryhtyvät pommittamaan suomalaisen perinteen pyhää juhlaa, joulua.

Totisesti joulujuhlan voi järjestää monissa paikoissa, mutta myös kirkossa. Meillä on eri tavoin upeat kirkkotilat täysin mahdollisia joulujuhlien tyyssijoiksi, etenkin jos muuta sopivaa suurta tilaa ei kunnassa ole. Ei siinä vahingoitu rakennus eivätkä pahennu lapset. Jos on ryhmiä, jotka pitävät syrjintänä muutaman tai peräti yhden lapsen joutumista juhlimaan erillään, nämä ryhmät eivät katso todellista syrjintää silmiin.

PERUSOPETUSLAKIA on muutettu uudella vuosituhannella, mutta sivistysvaliokunnan mietinnössä. esitettyä koulutuksen tarkoitusta ei ole muutettu – eikä ole tarviskaan muuttaa:

”Koulun kasvatustavoitteena on kasvattaa tasapainoisen ja ehyen persoonan omaavia nuoria, jotka ymmärtävät vastuunsa ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksessa ja jotka huolehtivat kansallisen kulttuurin edistämisestä ja kansallisista arvoista. Näitä ovat mm. humanistinen ja kristillinen perinne, kodin arvostus, työn kunnioittaminen sekä suvaitsevaisuus ja kansainvälisyys. Nämä arvolähtökohdat ovat kestäviä edelleen uudelle vuosituhannelle siirryttäessä. Koulutuksen tärkeä tarkoitus on opettaa ihmistä olemaan hyvä lähimmäinen toinen toisilleen tämän perinnön pohjalta.”

Kun me siis korostamme muiden uskontojen perinteen kunnioitusta, ei meidän tule luopua omastamme. Kristillinen perinne nauttii sekin lain suojaa.

 

Kirjoittaja on Jääskessä syntynyt valtioneuvos ja kokoomuksen entinen pitkäaikainen kansanedustaja, joka toimi opetusministerinä 19911994 ja eduskunnan puhemiehenä 19942003.

RIITTA UOSUKAINEN


« Takaisin