2020-1-15 08:29:42

Nuori pääministeri Sdp:tä nostamaan

Nuori pääministeri Sdp:tä nostamaan

RISTO UIMONEN

PUHEENVUORO JULKAISTU Karjala-lehden kotisivulla  2019


SDP:N puoluevaltuusto valitsi sunnuntaina 34-vuotiaan Sanna Marinin puolueen pääministeriehdokkaaksi. Marinin täpärä voitto Antti Lindtmanista jää monessa mielessä historiankirjoihin. 

Marin ottaa itselleen Suomen nuorimman pääministerin tittelin Esko Aholta, joka kohosi hallituksen johtoon 36-vuotiaana 1991. Marinista tulee samalla tämän hetken nuorin pääministeri maailmassa. Hän tekee historiaa siinäkin, kun hänet valitaan ensi kesänä Sdp:n puheenjohtajaksi. Lasikatto puolueessa rikkoutuu vihdoin, ja Kokoomus jää ainoaksi perinteiseksi suureksi puolueeksi, joka ei ole vielä kelpuuttanut puheenjohtajakseen naista. 

Maailmalla ja EU:ssa on nähty ennenkin nuoria hallitusten johtajia. Sebastian Kurz nousi Itävallan liittokansleriksi 31-vuotiaana 2017. Ukrainan pääministeri Oleksiy Hontšaruk on 35-vuotias. Uuden Seelannin hallitusta johtaa työväenpuolueen Jacinda Ardern. Hänet valittiin pääministeriksi 37 -vuotiaana 2017, ja hän on ehtinyt synnyttää pääministerinä lapsen ja olla äitiyslomalla. 

KUN Marin on nimitetty pääministeriksi, maailmalla herättää hänen nuoruutensa lisäksi huomiota myös se, että, kaikkien viiden hallitusryhmän johtajat ovat naisia. Suomessa se ei ole enää sensaatio. Täällä on nähty ennenkin naisia politiikan huipulla, mutta siitä huolimatta uutta hallitusta seurataan silmä tarkkana Suomessakin vahvan naisjohdon takia. 

Miten hallituksen toimintakykyyn vaikuttaa se, kun neljä hallitusryhmien johtajaa on alle 35-vuotiaita? Rkp:n 55-vuotias oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on hallitusta johtavista naisista poliittisesti kokenein. Auttaako nuoruus ja sama sukupuoli uusia ministereitä ymmärtämään toisiaan? Vastaus on kyllä ‒ varauksin. 

Erottavat tekijät alkavat siitä, että Marin, vihreiden Maria Ohisalo ja Vasemmistoliiton Li Andersson ovat punavihreitä ja ajattelutavaltaan lähellä toisiaan. Keskustan Katri Kulmuni ja Henriksson puhuvat myös voimakkaasti ilmastonsuojelun tärkeydestä, mutta heidän vihreydestään puuttuu punasävy. On selvää, että tästä aiheutuu jännitteitä hallituksen sisälle, eikä se helpota Marinia palauttamaan nopeasti luottamusta Sdp:n ja Keskustan välille. 

JÄNNITTEITÄ aiheuttaa myös se, että Marin, Kulmuni, Ohisalo ja Andersson kilpailevat keskenään nuorten äänistä. Sdp:n tarve saada uusia äänestäjiä oli tärkeä syy Marinin valintaan. Hän nousee näkyvyydessä muiden ministereiden yläpuolelle jo siksi, että hän on pääministeri. Muiden puoluejohtajien on pidettävä huoli siitä, että hekin pääsevät julkisuuden valokeilaan. 

Marin on toiminut puoli vuotta ministerinä ja on antanut näyttöjä paineensietokyvystään Tampereen valtuuston johtajana, Antti Rinteen sairausajan tuuraajana Sdp:n johdossa ja puolueen varapuheenjohtajana. Hän on myös taitava esiintyjä, jolla on lujat hermot, ja hänen älykkyytensä huomaavat hitaimmatkin nopeasti. Marinilla on paljon ominaisuuksia, jotka auttavat häntä alkuun hallituksen johtamisessa, mutta eivät välttämättä Sdp:ssä. 

Sunnuntai-illan valintakokouksessa eduskunnan Pikkuparlamentissa kävi ilmi, etteivät Sdp:n sisäiset arvet ole parantuneet. Täpärä äänestystulos 32‒29 osoittaa sen. Marin oli Rinteen vuonna 2014 valtaan nostaneen ryhmittymän ehdokas, ja hän on vielä Rinnettäkin punaisempi. Lindtmania ajoivat pääministeriksi ”heinäluomalaiset” ja markkinamyönteisemmän linjan kannattajat. 

Arvet umpeutuvat vain, jos Marin saa Sdp:n kannatuksen reippaaseen nousuun. Rinne epäonnistui siinä ja sai mennä. 

Kirjoittaja on tietokirjailija.

RISTO UIMONEN


« Takaisin